Editie 17, maart 2019

VIER JAARGETIJDEN -

De caravanstalling van weleer kon de poort in oktober wel op slot doen; vóór Pasen hoefde er niemand meer uit. Bijna al die stallingen bieden nu ook plaats aan campers. Dan verandert er wat. Camperaars gaan meer in voor- en naseizoen op pad. En deze winter zien we meer campers op de weg dan in vorige winters. Mijn eigen stalling, in Wateringen, begint dit jaar met selfservice, vaste plekken waar je zelf je camper uitrijdt (en je auto inrijdt eventueel), wanneer je maar wilt. Optimale vrijheid.

Er zijn meer signalen van camperen in de winter. Abbey Wood, de camping in een voorstad van Londen, die een paar jaar geleden in december lang niet half vol was, was begin december 2018 al voor zeker driekwart bezet. Dat waren overigens hoofdzakelijk Engelsen, er stonden (dus) ook caravans. Dat in het afgelopen jaar de camperplaatsen drukker zijn geworden, zal de TopCamperlezer waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Ervaren camperaars weten dat er drukke campings zijn en minder drukke. Dat contrast is bij camperplaatsen bijna nog groter. Sommige camperplaatsen, met name in Duitsland, zijn bijzonder geliefd. Denk aan de Alpen in Zuid-Beieren, meren, rivieren en zeker ook aan steden. Mij gebeurde het dat er in oktober – er was geen feest, het was geen weekend – de camping in Koblenz, aan Moezel en Rijn, tot de laatste plaats bezet was.

Steden als Venetië, Barcelona en Amsterdam worden overlopen. Overtourism is een nieuw begrip, net als ‘detourvakantie’ – dat laatste betekent de grote stroom ontlopen en second best highlights bezoeken. Van zulke fenomenen hoeven wij als camperaars geen last te hebben, gelukkig. Met een camper ben je in staat daar te gaan waar de drukte of rust je het best bevalt. Toch niet naar je zin? Misschien dertig kilometer verderop wel ...

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.