Editie 18, oktober 2019

MODERNISEREN

Aan de vooravond van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht – 9-13 oktober – brengen we, naast de vele reisverhalen, globaal in kaart

wat er zoal gebeurt in camperland. En dat is nogal wat. De groei van het aantal campers, vooral op de grote Duitse markt, zorgt voor een vernieuwingsdrang bij ontwerpers en producenten. Potentiële klanten worden lekker gemaakt met nieuwe snufjes en vooral met steeds beter en steeds lichter gebouwde campers. Met name de gespecialiseerde toeleveranciers van bouwmaterialen zitten niet stil: nieuwe, sterke, lichte en flexibele kunststoffen worden ontwikkeld. Knaus droeg eerder zijn steentje bij met een zelfdragend glasvezelframe (voor een caravan, maar toepasbaar in campers), Hymer laat nu met een flitsende conceptcamper zien wat er mogelijk is … En hoe zit het met de aandrijving? De dieselmotor is in de laatste vijftien jaar tot een technisch hoog niveau gekomen, dat is het probleem niet. Vermindering van het gebruik, lees verbruik, van fossiele brandstoffen – zie bijvoorbeeld de ontwikkelingen in veel Duitse steden, en ook in grote steden in andere landen – zal leiden naar alternatieve energiebronnen. Waar elektrische aandrijving voor personenauto’s inmiddels in acceptatie groeit, lijkt zo’n omslag op de campermarkt nog ver weg. Maar, de eerste volledig elektrische camper, Iridium genaamd, is een feit; we maakten al een proefrit. En in Düsseldorf presenteerde Dethleffs de eerste productierijpe plug in hybrid camper. Dat worden misschien niet meteen kaskrakers, maar er is een begin. Een laatste vaststelling over modernisering in 2019: hout(kleur) lijkt geleidelijk uit de interieurs te verdwijnen. Op de Caravan Salon vatte de productmanager van Bürstner – een echte interieurspecialist – het bondig samen: ‘Holz, das war mal.’ Over smaak valt lastig te twisten, maar die frisse, lichte interieurs die steeds vaker de markt verrijken maken de campers vrolijker, wat meer van deze tijd.

Harry Schuring

hoofdredacteur

h.schuring@top-camper.eu

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.