Editie 19, maart 2020

VRIJHEID, INDIVIDUALITEIT, COMFORT

Spaanse stranden zijn in de winter populair bij camperaars, té populair zou je bijna zeggen. Aan het begin van deze winter kreeg bijvoorbeeld Torrevieja aan de Costa Blanca veel meer campers op bezoek dan werd verwacht. Men was daar wel wat gewend maar nu werd het de inwoners te veel; ze konden niet meer ongehinderd hun eigen strandgebied bezoeken.

Naarstig wordt door gemeenten in populaire vakantiegebieden gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor campings en camperplaatsen, niet alleen rond de Middellandse Zee, ook in bijvoorbeeld Duitse steden staan de camperplaatsen steeds sneller vol. In de buurt van Málaga, bij Rincón de la Victoria, is twee jaar geleden een grote camperplaats aangelegd, voor tweehonderd campers. Gevolgen: veel minder ‘wildkampeerders’ in de gemeente, tevreden gasten (die kennelijk zonder morren voor de voorzieningen betalen) en blije ondernemers: het stadje is wat levendiger geworden in de winter, horeca-uitbaters kunnen beter rondkomen.

De groei van het aantal campers in Europa is fors – steeds meer reizigers gaan op zoek naar vrijheid en comfort, zo tonen internationale onderzoeken aan. Camperen biedt de mogelijkheid van tal van recreatieve activiteiten, van ontspannen tot bewegen en sporten, tot cultuur opsnuiven en komt zo tegemoet aan het verlangen naar vrijheid en individualiteit. Veel camperaars zien het comfort van hun eigen camper graag aangevuld met goede voorzieningen.

Ons eigen mini-onderzoek onder TopCamper-lezers naar de achtergrond van het camperen duidt op ‘vrijheid’ als belangrijkste reden voor de koop van een camper. De volledige resultaten van ons onderzoekje zijn elders in dit nummer weergegeven.

Harry Schuring

hoofdredacteur

h.schuring@topcamper.nl

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.