Editie 10, oktober 2015

SEIZOENEN

Voor ander werk ben ik met enige regelmaat in Suriname geweest. Om een aantal redenen – de hoge luchtvochtigheid hoort daar niet bij – zou ik daar best willen wonen. Wat ik dan zeker zou missen, is de afwisseling van de seizoenen die we hier in Europa volop meemaken. Hoewel we deze zomer meer dan ooit te maken hadden met zomerstormen en ongekend zware regenbuien, ligt ons klimaat ons wel na aan het hart. Er wordt veel gepraat, en geklaagd, over het weer. Ook al lijken de Marco Verhoefs en de buienradars er steeds vaker falikant naast te zitten, we blijven nieuwsgierig naar de weersvoorspelling. De stemmingen van de verschillende seizoenen zijn diep in onze cultuur geworteld. Uitbundig genieten we van de vrolijkmakende voorjaarszon, in korte broek en met blote armen fietsen we de zomer door, ook al zakt het kwik ruim onder de twintig graden. Najaar? Dan wandelen we door vallend blad in het bos, zitten met bokbier of whisky bij de open haard of schieten bij de gedachte aan de lange donkere tijd die in aantocht is in een depressie, die weer niet te lang mag duren want december is nu eenmaal een feestmaand.

Maar zalig is de camperaar. Die gebruikt zijn vierwielige vrijheid om dat te doen waar hij of zij zin in heeft. Wij camperaars reizen in de zomer naar de Middellandse Zee, of juist naar Lapland. 's Winters zetten we de camper aan de voet van de skilift of vieren de jaarwisseling in Spanje, Portugal of Marokko. Alleen al de gedachte dat je al die dingen zou kunnen doen met je camper relativeert de afhankelijkheid van seizoenen, al zal dat niet voor iedereen opgaan. Als het kan … gaan!

Wij wensen u een goed najaar en een mooie winter.

Harry Schuring - hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.