Editie 12, oktober 2016

OVER DE MARKT STRUINEN – GEEN STRESS

U ziet ze misschien wel eens in de krant of in een tijdschrift, lijstjes van dingen die Nederlanders meenemen op vakantie. Veel voorkomend zijn pindakaas, hagelslag, kaas en koffie. Ieder zijn meug natuurlijk en misschien is het ondraaglijk om tijdens de vakantie iets te moeten missen waar je thuis zo dol op bent. Maar waar is het avontuur? De elk voorjaar opduikende onderzoeken naar ‘onmisbare’ levensmiddelen waren voor Vacansoleil, marktleider in luxueuze campingvakanties, een signaal. Om aan de veel gehoorde wensen van zijn vakantiegangers gehoor te geven, heeft Vacansoleil afspraken gemaakt met de honderden campings waar veel Nederlanders komen. Die campingwinkels zijn tegenwoordig verplicht hagelslag en pindakaas in het assortiment te hebben. Zo! Willen we misschien ook niet onbekende producten kopen?

Nog zoiets. Als je mensen vraagt ’wat vind je lekker in Duitsland?’, dan zit er bij de antwoorden al gauw ‘bier!’ Maar toch … lang geleden had ik een collega die zijn vakantie in Duitsland ging doorbrengen; hij vertelde wat er vooraf allemaal in de caravan werd geladen en ja, daar zat ook een krat bier bij. Gelukkig is er ook een grote groep die het anders doet. Een geliefde bezigheid van veel vakantiegangers is het bezoeken van lokale marktjes, het liefst natuurlijk in zo’n relaxed en pittoresk stadje waar het toerisme geen grote rol speelt. Niet zelden gaat er iets mee naar huis, omdat het zo lekker is. Onze culinair redacteur, de Roermondse dichter/schrijver Hans van Bergen schrijft in dit nummer over de eetcultuur en de legendarische markten van Sicilië: ‘één groot vermakelijk theater van Italiaanse passie … ideale gelegenheid om al die bijzondere kleuren, geuren en smaken van Sicilië te genieten.’

Hierbij sluit eigenlijk naadloos een mooie zin aan die ik op een persconferentie voorafgaand aan de beurs van Düsseldorf hoorde. Een toekomstonderzoeker zei daar: ‘Alleen degene die niet zijn tijd heft volgepland, heeft ruimte voor verrassingen’. Niets meer aan toe te voegen.

Harry Schuring - hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.