Editie 14, oktober 2017

BESTEMMINGEN -

Het is niet toevallig dat we in dit nummer weer een reisverhaal over Noorwegen hebben – deze keer het noorden overigens. De laatste jaren is Noorwegen sterker in trek bij camperreizigers. Nu zal dat niet komen door het prijsniveau, dat is het hoogste in Europa. De spectaculaire natuur – uniek in Europa – in combinatie met de goede mogelijkheden om ‘in het wild’ te overnachten, daar komen de wat meer avontuurlijke camperaars graag op af. Traditionele vakantielanden als Frankrijk, Duitsland en Italië zijn voor camperreizigers de belangrijkste reisgebieden; dat zijn ook de landen met het grootste aanbod van verblijfsplekken, op campings en op camperplaatsen. Spanje trekt, ondanks de grotere afstanden, steeds meer mensen die met een camper reizen; ook het verre zuiden, waar in de winter de meeste zon schijnt en de minste regen valt van heel Europa. De Alpenlanden, vanouds geliefde bestemmingen bij Nederlanders, lijken bij camperaars minder populair te zijn. Een verblijf in het prachtige Zwitserland is sinds de koersexplosie van de frank wel erg duur, dat speelt misschien een rol. Oostenrijk is al decennia een belangrijke bestemming voor Nederlandse vakantiegangers, denk alleen maar aan Tirol en de meren van Karinthië. Camperaars lijkt het daar echter minder te bevallen; mijn eigen ervaringen sluiten daarbij aan.

Nu deze TopCamper weer klaar is, kan ik een mooie najaarsreis uitstippelen. Hoewel stedentrips prima passen bij dit deel van het jaar – zie bijvoorbeeld Leipzig in dit nummer – trekken we toch naar het zuiden. Wat wandelen in de (Italiaanse) Alpen, misschien Piemonte of de subtropische kust van Ligurië? Slenteren door Genua? Of dat allemaal? Vrijheid, blijheid.

Harry Schuring - hoofdredacteur


Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.