Editie 16, oktober 2018


IEDER ZIJN EIGEN THEMA -


‘Lekker een beetje toeren, we zien wel waar we uitkomen’. Een prachtig motto, voor reizen zonder plan valt veel te zeggen. Ik ken ook mensen die het echt doen, echt kunnen. Zelf heb ik er ook wel wat ervaring mee, heerlijk. Maar, heel gemakkelijk en vanzelfsprekend is het niet, zeker niet nu bijna iedereen navigatie gebruikt. Voor je het weet, rijd je namelijk over een van de grote Europese wegen naar een plaats die op de borden staat. Voor ‘zwerven’ moet je de moed hebben om ergens de snelweg af te gaan. Wie heeft tegenwoordig nog (enigszins gedetailleerde) kaarten in de camper? (oplossing: koop een atlas van Duitsland en een van Frankrijk, schaal 1:200.000 of 1:300.000).

Okee, zwerven is niet voor iedereen weggelegd. Maar er is een erg goed alternatief: reizen volgens een zelfgemaakte thematische route. Stel, je houdt van barokpaleizen of rozentuinen of van oude auto’s of treinmusea. Zet vijf of zeven van die plekken in Europa op de kaart en zoek dan een aardige verbinding tussen die plaatsen, bijvoorbeeld zonder snelwegen. Wegen met een groene bies – ‘schilderachtige trajecten’ noemt kaartenmaker Michelin ze – komen daarbij goed van pas. Zo hebben wij ook de route bepaald voor de reportage over trappistenbrouwerijen, in dit nummer. Het leuke is dat je over wegen en door streken komt die je anders niet zo gauw zou kiezen.

Voor de lezer die nu denkt: ‘wat doet ‘ie moeilijk, natuurlijk rijden we binnendoor’ – alle lof! Jij bent de ware reiziger, de confuciaan. Nog voordat TopCamper bestond doceerde de Chinese filosoof iets als ‘de weg zelf is je bestemming’. Het zou het motto van dit blad kunnen zijn.

Harry Schuring

hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.