Editie 5, september 2013

INSPIRATIE

Verhalen van vrienden, familie en kennissen zetten vaak aan tot het maken van reisplannen. En anders doen boeken, radio- en tv-programma’s of tijdschriften dat wel. Alleen al bij het voorbereiden en samenstellen van dit blad denk ik geregeld, oh, dat wil ik ook. De wensenlijst is vele malen groter dan het aantal beschikbare perioden in de agenda.
Onlangs verscheen een boek van journalist Olaf Tempelman, het staat in de boekenrubriek. Hij beschrijft een reis om de Zwarte Zee, met Istanbul als begin- en eindpunt. Toen ik een jaar of zes geleden een rondje om de Oostzee had gemaakt, dacht ik dat de Zwarte Zee een mooi vervolg daarop zou zijn. In die tijd had ik nog geen camper, nu wel – dat maakt het eigenlijk nog aantrekkelijker. Een lange rit door Turkije, door de ruige berglandschappen van de Kaukasus en over de flanken van Europa’s hoogste berg richting de Krim en Odessa. Alleen de gedachte al ...

Tegen de tijd dat die reis werkelijk in zicht komt, is er misschien geen Lonely Planet meer te koop. Daar valt heel wel mee te leven, maar recente berichten over een dreigend ontslag van het merendeel van de gidsenschrijvers en -redacteuren, vormen wel een mijlpaal in de geschiedenis van het (reis)boek. U bent misschien, net als ik, een verwoed gebruiker van apps op de smartphone en de tablet. Die verrijken het leven, ook dat van de reiziger. Maar ik voorzie dat er een gat gaat vallen in de informatievoorziening, misschien niet eens inhoudelijk, maar dan toch zeker emotioneel.

Overigens vermeldt de boekenrubriek ook de nieuwe editie van een handige all round natuurgids, waarvan we een aantal exemplaren mogen weggeven aan onze lezers. Voor de volgende editie van TopCamper magazine, die eind november zal verschijnen, bereiden we weer een dergelijke actie voor.
In de rubriek Varia vragen we uw aandacht voor de herinvoering van de ‘lezersfoto’. Al met al zouden wij meer contact met u, onze lezer, op prijs stellen. Wij willen graag weten wat u bezighoudt, althans voor zover dat binnen het thema ‘reizen met een luxe camper’ past. Wij nodigen u dan ook van harte uit om vragen, opmerkingen en suggesties in onze mailbox te droppen.

Harry Schuring - hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.