Editie 6, december 2013

TUSSEN MOERMANSK EN KAAPSTAD

Het gaat goed met TopCamper magazine, we constateren een voorzichtige groei. Dat is mooi in deze economisch zware tijden. Natuurlijk is de crisis in Nederland nog niet voorbij, maar alleen al door de positieve signalen die sinds de zomer druppelsgewijs tot ons komen, krijgen veel mensen de neiging om wat positiever te gaan denken.

Positief was ook de stemming op de Caravon Salon in Düssseldorf dit najaar. Deze toonaangevende beurs, waar het voor minstens tweederde deel om campers draait, sloot af met betere cijfers dan in 2012. Meer bezoekers en ook meer transacties. Dealers en importeurs lieten weten betere zaken te hebben gedaan dan het jaar ervoor. Camperfabrikanten deden de laatste jaren wat rustiger aan met nieuwe ontwikkelingen. Dat er toch noviteiten waren te zien op de beurs toont het vertrouwen dat er is in de markt. Behalve een impressie van de beurs vindt u in dit nummer dan ook maar liefst vijf portretten van 2014-modellen.

Tijdens de beurs in Düsseldorf werd een nieuwe smartphone-app gelanceerd, een handig zoeksysteem met informatie over bijna duizend campermodellen; u leest er meer over in de rubriek Boeken/Sites/Apps. Daar worden ook nieuwe wijn-apps besproken, heerlijk voor de ‘donkere dagen’. Over het gebruik van apps willen we u overigens een paar vragen stellen. Wij zijn benieuwd of onze lezers apps, websites en boeken gebruiken als ze op zoek zijn naar een plek om te overnachten of een vakantiestek. Op bladzijde 75 leest u er meer over.

Natuurlijk gaat niet het hele nummer over campers. We hebben weer enkele mooie reisverhalen, zoals een speciaal voor TopCamper samengestelde camperroute door Zuid-Afrika. Onze Nederland-specialist leidt u langs de Elf Steden van Friesland, een van onze lezers vertelt over haar reis door IJsland en een andere lezer doet verslag van de eerste reis met zijn splinternieuwe integraalcamper naar Italië en Frankrijk. Voor wie de Noordkaap afgezaagd vindt is er een stoer verhaal over een reis door het noorden van Rusland. En voor wie niet de hele winter naar het warme zuiden kan, hebben we wat tips voor parttime-overwinteren.

Laat ons gerust weten wat u er van vindt.

Harry Schuring - hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.