Editie 7, april 2014

CAMPER OF KAMPEERAUTO?

Of zwerfauto (Vlaanderen), misschien motorhome? De Amerikanen spreken van een RV, een recreational vehicle. What’s in a name, zult u misschien denken. Het is ook niet echt belangrijk. Alleen wordt bij het woord camper in andere landen niet meteen aan een voertuig gedacht, eerder aan een kampeerder. Alleen de Italianen gebruiken het woord camper net als wij. En ja, de Engelsen spreken wel van een camper van als ze het over een kampeerbus hebben. In Spanje zegt men autocaravana en de Fransman heeft geen flauw idee wat je bedoelt, als je niet exact camping-car zegt, en dan ook nog met de ‘juiste’ uitspraak. Uitspraak en intonatie bepalen in Frankrijk de verstaanbaarheid, zoals u vast heeft ervaren. Onlangs waren wij in Cannes op zoek naar wifi. Mijn vrouw schuift het raam open en vraagt iemand op het trottoir naar een McDonald’s. Eén groot vraagteken, het gezicht van die vrouw. ‘McDonald’s’, probeert mijn vrouw nog eens, langzaam en overdreven gearticuleerd. Er gebeurde niets. Mijn vrouw: ‘eh, hamburger ... ’. Het vriendelijke gezicht sprong onmiddellijk in de communicatiestand: ‘Ah, Makdonnalduh ...’ en vriendelijk en precies wees zij ons de weg.

Meer dan ‘zwerfauto’ wordt in Vlaanderen het begrip motorhome gebruikt. Eigenlijk is dat misschien wel de beste benaming, de keus met de minste bezwaren, ware het niet dat …
Ach, we laten het maar zoals het is. Met nog één kanttekening bij het woord kampeerauto. U weet vast – en anders is het op verschillende plekken in dit nummer te lezen – dat veel camperaars niet vinden dat ze ‘kamperen’ als ze met de camper op reis gaan. Vooral als je niet op campings komt, heeft je reis ook weinig met kamperen te maken. Dat doe je met een tent of met een caravan. Voor sommigen ligt er een wereld tussen ‘camperen’ en ‘kamperen’. Soit!

Het is dat we al een mooie coverfoto hadden, anders had ik die van het boek Tankstelle wel voorop willen hebben – zie de rubriek ‘Boeken/sites/apps’. Voor een echte camperaar versterkt elke associatie met on the road zijn, de wens om te vertrekken.

Harry Schuring - hoofdredacteur

Cover

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.