IJsland door groothoeklens

TopCamperlezers Jack en Cindy op reis met hun Laika

In editie 13 stond in TopCamper magazine een verslag van een reis door het Noorse fjordengebied met prachtige beelden van amateurfotograaf Jack Soffers. Afgelopen zomer reisden Jack en Cindy Soffers met hun eigen camper naar IJsland. En weer kunnen we in TopCamper de prachtige foto’s van Jack laten zien.

Het eerste deel van de reis wordt Jack vergezeld door zijn schoonvader Leo; halverwege de trip wordt Leo afgelost door zijn dochter Cindy. Hier volgt Jacks verslag.

Een droom komt uit

IJsland stond al jaren op onze bucketlist. Enkele jaren geleden proefden we van het camperen. We huurden toen een camper en maakten een drieweekse tocht door Noorwegen. Vrijwel meteen waren we om en uiteindelijk kochten we onze eigen camper.

We verdiepten ons in de mogelijkheden om naar IJsland te gaan met de camper. Uiteindelijk viel de keuze op het verschepen van de camper van Rotterdam naar Reykjavik en zelf met het vliegtuig te gaan. De kosten zijn nagenoeg gelijk aan de ferry plus de brandstof die de route over land en zee kost. En misschien wel het grootste voordeel: alle vakantiedagen die we hebben zijn in IJsland.

Mission Impossible

Hoe vat je een reis van 27 dagen, die een opeenstapeling van hoogtepunten is geweest, samen in een verhaal van een paar kantjes? Lastig, want saaie dagen zijn er niet als je met de camper door IJsland rijdt: mooie wegen, snel veranderende landschappen en weersomstandigheden. Vooral de vele heldere, soms aparte kleuren zijn opvallend en blijven me bij. De reis bestond eigenlijk uit twee routes, omdat we na tien dagen terug in Reykjavik moesten zijn. Leo, mijn schoonvader, ging terug naar Nederland en Cindy, mijn vrouw, zou aankomen. De eerste route ging vanaf Reykjavik dwars door IJsland over de F35 naar het noorden om een bezoek te brengen aan de Westfjorden en vervolgens via het schiereiland Snaeffelsness terug naar Reykjavik te gaan. De route met Cindy is gemakkelijker te vatten, een rondje langs de buitenrand van het eiland. Hieronder geven we impressies van IJsland aan de hand van een aantal fenomenen, onze Top 10.

1 Papegaaiduikers

Al jaren op mijn verlanglijstje: papegaaiduikers zien. De grootste kolonie ter wereld is te vinden in IJsland op en in het klif Látrabjarg. De route er naar toe lijkt een combinatie van ‘Jack & Leo naar het einde van de wereld’ en ‘De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld’. Maar wat een beloning krijgen we als we aan het einde van een lange reisdag aankomen op Látrabjarg. Al snel zien we in de verte een papegaaiduiker; gauw met de telelens een foto maken, stel dat het de enige is die we zien. Dat blijkt niet het geval. Er zitten ontzettend veel papegaaiduikers. De puffin – zo heet ‘ie ook in IJsland – wordt ook wel de clown onder de vogels genoemd. Ze bewegen echt ontzettend grappig, een beetje onhandig. Hun prachtig gekleurde snavel is karakteristiek. Ze hebben hun nestjes in de zachte grond boven op de kliffen uitgegraven. Látrabjarg is een steil klif van 14 km lang en komt tot 440 m hoogte, loodrecht uit de zee. Voor het mooiste zicht op de papegaaiduikers moet je languit op de grond gaan liggen zodat je net over het randje kunt kijken. Dat kan en mag op Látrabjarg. Op alle andere plaatsen waar wij papegaaiduikers spotten op IJsland, is dat niet toegestaan; daardoor is het veel lastiger om een goed zicht te krijgen op de vogels. Je zou er dagen naar kunnen blijven kijken, zo mooi, apart en grappig zijn deze vogels.

2 Kirkjufell

Fotografen uit de hele wereld komen naar de Kirkjufell, IJslands voor Kerkberg. En terecht! De vorm van de berg is bijzonder. Wij geven deze berg de bijnaam (omgekeerde) frietzak. In combinatie met de waterval die er voor ligt vinden we dit een magisch plekje. Ondanks de bekendheid ervan, overnachten we hier als enigen in de vrije natuur. Die rust maakt IJsland voor mij extra aantrekkelijk. We hebben het geluk een super mooie zonsondergang op deze plaats te beleven.

3 Walvissen

Wat willen we die graag zien! Vanuit Dalvik gaan we met een RIB Powerboat op zoek. OMG, wat een speed en een kracht heeft zo’n boot. Je vergeet spontaan om je heen te kijken. Die ervaring alleen maakt het al tot een geslaagde trip. Gelukkig is de schipper erg ervaren en minderen we vaart zodra hij een teken van leven ziet. Eerst springen er rond de boot wat dolfijnen uit het water. Vervolgens zien we onze eerste bultruggen: wat een gigantische beesten! Ondanks hun grootte bewegen ze zich rustig en gracieus. Ze bijven even in de buurt zwemmen, halen dan diep adem – wat een bijzonder geluid is dat – om vervolgens onder te duiken. Daarbij komt de staart volledig uit het water. Gaaf!

4 Watervallen

Alleen al van de watervallen zou ik een aparte Top 10 kunnen maken. Geen dag gaat voorbij zonder watervallen te zien. Geen twee watervallen zijn gelijk. Veel watervallen in IJsland zijn gemakkelijk bereikbaar. In het zuidwesten is het daardoor soms voor IJslandse begrippen erg druk met toeristen, vooral dagjesmensen vanaf de cruiseschepen die in Reykjavik liggen. Maar wat zijn ze fantastisch. Skógafoss met z’n enorme hoogte waardoor je je erg nietig voelt. Go∂afoss met de dubbele regenboog erboven zorgt voor kippenvel. Seljalandsfoss, de waterval waar je achterlangs kunt lopen, zorgt ervoor dat we doorweekt bij de camper terugkomen. Dynjandi, eigenlijk een serie watervallen: imposant, bizar, wat een geweld, wat een schoonheid.

5 Gletsjers

Zeg je IJsland, dan zeg je gletsjers. Het land is immers voor elf procent bedekt met ijs. Nog wel, want ook in IJsland worden de gletsjers snel kleiner; dat is op veel plekken zichtbaar – confronterend! Maar wat een kracht en geweld schuilt er in dit natuurfenomeen. Op Fjallsárlón varen we met een kleine RIB-boot tussen de ijsbergen door naar de voet van de gletsjer; die is imposant hoog. Ineens klinkt er een donder, het lijkt wel onweer. Maar het is een reusachtig stuk ijs dat afbreekt van de gletsjer, iets dat diepe indruk maakt. Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland, is wat bekender. Dat je hier gewoon met je camper aan het strand kunt staan … uitzicht op ijsbergen en de ondergaande zon – voor dit soort momenten ben je gaan camperen.

6 Golden Circle

Het bekendste ‘foutje’ van IJsland. Bijna alle dagjesmensen van de cruiseschepen en citytrippers uit Reykjavik maken dit rondje langs enkele van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland. Dat maakt deze attracties relatief drukbezocht. Tot een uur of vijf, dan heb je ze ineens weer voor jezelf. De spuitende geiser Strokkur van Geysir, de Gullfoss waterval, þingvellir National Park op de scheidslijn van de Noord-Atlantische en Euraziatische tektonische platen, zijn die hoogtepunten. Ze hebben de naam; voor ons zijn het echter zeker niet de topattracties van IJsland. Maar je moet ze wel gezien hebben!

7 F35 Kjölur

De Kjölur bergweg door het binnenland is 200 km lang en loopt tussen twee gletsjers door: de Langjökull aan de westkant en de Hofsjökull aan de oostkant. We hebben schitterend weer en dus fantastisch zicht op beide gletsjers. De F-wegen in IJsland zijn niet geasfalteerd maar verhard met puin en gravel. Voor de F35 is niet per se vierwielaandrijving nodig omdat er niet of nauwelijks rivieren te doorwaden zijn. Wij kunnen met de camper de hele route rijden, maar wat een weg. De vele stukken ‘wasbord’ zijn eigenlijk met een camper niet te doen; dat die niet compleet uit elkaar rammelt kunnen we een wonder noemen. Zou ik het nog een keer doen: nee! Heb ik er spijt van: nee! De route is prachtig en een belevenis. Maar na 200 km stof, hobbelen en rammelen is het ook wel weer genoeg. Het is de enige weg om Hveravellir te bezoeken, en alleen al dat geothermische veld doet het gerammel spontaan vergeten: veel verschillende natuurverschijnselen waaronder kleurrijke bronnen – je snapt niet dat de natuur dat kan voortbrengen.

8 Stranden

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij IJsland, maar er zijn zeer bijzondere stranden. Gitzwarte bijvoorbeeld, van fijn zwart zand, vind je op meerdere plaatsen; die van Vik zijn het bekendst. De gouden stranden van Rau∂isandur lijken onwerkelijk. Het uitzicht hierop vanaf de weg 614 is spectaculair. Net als de weg zelf, want deze smalle, supersteile gravelweg zorgde voor klamme handjes in de afdaling. Opeens rijden we langs zandduinen en worden we getrakteerd op een bijna Caribisch plaatje van helblauw water met een wit-geel strand. Als iemand me voor deze reis daarvan een foto van had laten zien, had ik niet kunnen geloven dat die op IJsland was gemaakt.

9 Vulkanen

Van gestold lava tot kraters, scheuren in de aarde, warme bronnen, kokende modder, sissende en stomende gaten. Je voelt gewoon hoe de aarde leeft en je beleeft de enorme krachten die daarmee samenhangen. Het lijkt allemaal bijna niet echt te kunnen zijn.

10 Maan

Ben je op IJsland, dan denk je soms dat je niet meer op aarde bent. Het lijkt wel of je op de maan bent beland, in zwarte ruige landschappen. Als je dan ook nog compleet verlaten en als enige op een klein parkeerplaatsje staat, voelt dat heel bevreemdend. Dat hier de eerste astronauten getraind hebben voor hun missie naar de maan kun je wel begrijpen.

Overpeinzingen

De daling wordt ingezet en we landen in Brussel, hiermee is de IJslandreis nu toch wel echt ten einde. Voor de camper nog niet, die vertrekt morgen met de vrachtboot uit Reykjavik naar Rotterdam. Na maanden van voorbereiding is de campertrip van bijna een maand door IJsland voorbijgevlogen.

Na 4.300 km, vastgelegd in 7.818 foto’s, 1.528 drone-opnamen en 238 filmpjes kunnen we wel stellen dat we een goede indruk gekregen hebben van dit land.

Veel campers op IJsland

In november 2017 werd bekend dat voortaan vrij kamperen in het zuiden van IJsland aan banden wordt gelegd. Overnachten in woongebieden in bepaalde zuidelijke regio’s is verboden. IJsland is de laatste jaren enorm populair, met name bij camperaars. Een van de redenen van de maatregelen zal liggen in het hygiënisch gedrag van reizigers die met de veel aangeboden omgebouwde bestelbusjes op pad gaan; die huurbusjes hebben geen sanitair aan boord. Voor rustzoekers zullen er altijd mooie plekjes te vinden zijn, maar wie bij populaire bezienswaardigheden wil overnachten, zal af en toe genoegen moeten nemen met een (zeer) druk bezette camping.

Laat een reactie achter

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.