Carado I 449

DEBUUT VAN EEN TOFFE INTEGRAAL

I 449

De fabrikant van Carado, behorend tot de Hymerstal, groeit meer en meer naar een volwassen status. Waar in 2006 de eerste camper bij Capron van de band rolde staat de teller nu op zo’n negenduizend stuks per jaar. Geen wonder dat nu ook de, tot nu toe ontbrekende, integraalversie in het programma is opgenomen. Er is, uiteraard, een versie met twee eenpersoonsbedden, de I 447. Nieuwsgierig naar deze nieuwkomer nemen wij de andere indeling, een wagen met queensbed, onder de loep.

Tekst en foto’s: ­CamperCaKe

Exterieur

Carado’s goud-grijze striping draagt beslist bij aan de smaakvolle uitstraling van deze debutant. Het sierlijk gevormde front doet de rest. Met een speciaal pakket liggen zelfs champagnekleurige zijwanden binnen bereik. Als basis dient het Fiat Ducato light chassis met Euro-6-motor. Dak en achterwand zijn van polyester (GFK), de 34 mm dikke wanden van aluminium. Dankzij nauwkeurige plaatsing van de busspiegels is de dode hoek beperkt. De 7,34 m lange Carado bezit een ruime garage met daarin de kast voor twee grote gasflessen. Een Truma combi 6 staat aan de linkerzijde onder het queensbed, schoonwatertank is in de dinettebank geplaatst en de vuilwatertank voor de achteras. Helaas is die laatste niet geïsoleerd, dus oppassen bij vorst! Omdat de camper in de standaarduitvoering een karige uitrusting meekrijgt is de aanschaf van één of meerdere pakketten onvermijdelijk voor een acceptabel reisniveau. Carado biedt vier aanvullende pakketten aan, twee hiervan zijn eigenlijk een must. Die omvatten onder andere ESP, Traction Plus, cruisecontrol, bestuurdersdeur, passagiersairbag en cabineairco. Gesteld op een chique uitstraling? Daar voorzien de andere twee pakketten ruimschoots in.

Wonen en koken

Prettig is de lage instap bij binnenkomst. Het licht getinte meubilair creëert een ruimtelijk effect. Dat het hier om een camper in de instapklasse gaat, blijkt uit de nogal basale aankleding. Toeters en bellen ontbreken. Zo is de bestuurdersdeur met wit kunststof afgewerkt en zien we naast de bijrijdersstoel alleen een open vak. De zithoek is perfect voor vijf volwassenen die gezellig rondom de goed draaibare tafel kunnen plaatsnemen. Met twee bekledingskleuren, licht of donker, valt er ook nog iets te kiezen. Op het marmerlook keukenaanrecht trekt het fraaie driepitsgasstel de aandacht. Weliswaar zonder elektrische piëzo-ontsteking maar wel uitgerust met een pannendrager van stijlvol smeedijzer. Ronduit luxueus is de perfect werkende softclose op alle laden en bovenkasten! Verder bezit het hoekkeukenblok over voldoende opbergruimte, ook de afvalbak in de onderkast ontbreekt niet. Veel koelruimte biedt de grote Thetford koelkast met aparte vriezer die tegenover het keukenblok staat. Omdat de binnenvloer twee opstapjes telt, bij de zithoek en de slaapkamer, is enige oplettendheid hier geboden.

Slapen

Het fraaie queensbed kan door middel van een losse matrasstrook van 10 cm de afmeting van 190 bij 150 cm bereiken. Twee geïntegreerde spotjes met afzonderlijke schakelaar geven prettig leeslicht. Voor twee personen staat een eigen hangkast klaar. Onder het voeteneinde treffen we extra kastruimte aan en in het diepe vloervak passen flink wat schoenen. Wel jammer dat in de slaapkamer stopcontacten en usb-aansluitingen ontbreken, hiervoor moet de koper extra in de buidel tasten. De gordijnen voor beide zijramen ogen wat sjofeltjes. Boven de cabine hangt het standaard hefbed (150 x 200 cm). De opstap via het dwarsbankje is aan de hoge kant (75 cm). Beter is het om het bijbehorende trapje te gebruiken.

Douche en toilet

Prima is de aanwezigheid van een gescheiden douche- en toiletruimte bij de slaapkamer. Weliswaar is de bewegingsruimte tijdens douche- of toiletgebruik ietwat beperkt, de voorzieningen zijn prima in orde. De toiletruimte sluit met een withouten deur waarmee je ook de woonruimte kunt afsluiten. Fijn is de grote spiegel op de toiletdeur evenals de spiegel boven de wastafel. Opvallend is de kastruimte voor toiletbenodigdheden. Bij douchegebruik moet eerst het vloerdeel worden verwijderd, de cabine sluit vervolgens met een kunststof vouwdeur.

Resumé

Al met al een degelijk gebouwde camper die qua prijsniveau wellicht wat beter binnen bereik ligt dan de meeste integraalcampers. Carado bouwt al ruim tien jaar gedegen campers waar technisch weinig op aan te merken valt. De I 449 heeft een vanafprijs van € 72.490. Ook op deze integraal is de slogan ‘made in Germany’ van toepassing.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.