Frankia Platin I 7900 GD

GROOT MET EEN ZACHTE G

Platin I 7900 GD

Want het is een dikke Duitser die Frankia. Echter, in vergelijking met het geweld dat mastodonten als Concorde en Morelo in dit segment laten zien, oogt deze Frankia Platin ingetogen en rustig, bijna een gewone camper.

Tekst en foto’s: Jos Mark

Frankia bouwt in Beieren zo’n 450 campers per jaar, half-integraal en integraal. De meeste Frankia’s wegen meer dan 3500 kilo. Deze Platin is het topmodel. Het basisvoertuig is een Mercedes Sprinter met in dit geval een fijne zescilindermotor met 190 pk en een 7-traps automaat onder de kap; standaard is een viercilinder met 163 pk. Frankia is sterk in individuele oplossingen. Net als in de slimme details die in elke Frankia worden toegepast.

Ruimte voor twee

De camper die wij bij importeur Raema in Nederweert meekregen heeft een indeling voor twee personen. Een hefbed is niet aanwezig. Achterin zien we twee langsbedden van 195 en 200 cm lang en 80 cm breed, waarvan je eenvoudig een groot tweepersoonsbed kunt maken. Iets verder naar voren is de badkamer, Raumbad zeggen de Duitsers. Daarvoor liggen de wc (links) en de douche (rechts); door beide deuren te openen maak je er één grote badkamer van, afgesloten van de rest. De doorlopende vlakke vloer zorgt er onder meer voor dat je in de hele camper een stahoogte hebt van 2,05 m; ook in de douche kun je fatsoenlijk staan.

Verder naar voren is links de keuken. Opvallend is de kookplaat: een tweepits met daarnaast, separaat afgedekt, nog een pit (optie). Groot genoeg voor flinke pannen maar indien niet in gebruik afgedekt voor extra aflegruimte op het werkblad. Dat geldt trouwens voor alle ‘openingen’ in het werkblad. En voor elk deksel is ook weer ergens een slimme plek om het op te bergen. Nog zo’n handig detail: onder een van de klepjes zit de afvalbak, je schuift zo de schillen van het aanrecht de bak in. Tegenover de keuken bevinden zich koelkast, vrieskast en oven.

Nog een stap naar voren is de riante L-vormige bank met er tegenover een extra zitbank waar je ook echt lekker kunt zitten. De kussens geven voldoende steun en ook de rugleuning van de bank waar de gordels op zijn bevestigd is comfortabel.

Typisch Duits is het speciale kastje voor de glazen, wat minder protserig dan we bij andere merken wel eens zijn tegengekomen. Dat had hier ook best weg mogen blijven.

Uitzonderlijk fraaie techniek

Frankia maakt voor de elektravoorziening gebruik van het Duitse merk Büttner. Achter een serviceluik vinden we, verlicht met blauwe leds, een elektronicashowroom die zijn gelijke in de camperwereld niet kent. Voorzien van lader, omvormer, laadbooster en solarregelaars en, in het ruim, twee dikke lithiumaccu’s, kom je in deze camper niet snel zonder stroom te zitten. Mocht het wel dringend worden dan voorzien de vier grote zonnepanelen de accu’s weer van genoeg power om ten minste de nacht door te komen. De bekabeling is prachtig verwerkt en loopt overal door brede goten.

Achter een ander luik is ruimte voor twee gasflessen van 11 l, Truma Duocontrol en IceEx zijn standaard. De verwarming is, zoals je van een camper in deze klasse mag verwachten, van Alde. Het vloeistofsysteem zorgt voor gelijkmatige verwarming.

Achter een luik net naast de bestuurdersdeur zijn de aftapkranen voor het grijs en schoon water. Hier vind je ook de vulslang op haspel en een handig laatje voor slangkoppelingen en een verloopstekker. Het snoer voor de elektriciteit, mocht je dat eens nodig hebben zit ook op een automatische rol; je trekt het zo door een dop uit de wand.

Watertanks bevinden zich in de verwarmde dubbele bodem onder de vloer van de camper.

Laadruimte maar dan anders

Frankia bouwt in een aantal modellen dubbele garages. Dit model heeft dat niet maar we zien wel een grote deur in de rechterwand en een klep in de achterwand. En dan niet zo’n doorgeefluikje maar een forse jongen die toegang geeft tot de hele garage. Zo kun je als de fietsen in de garage staan toch nog bij de spullen die er eventueel achter staat of gewoon nog een kist met spullen onder je fiets kwijt.

Rijden

De maximaal 5000 (optioneel 5300) kg kilo zware Frankia heeft voldoende laadvermogen om alles mee te nemen dat je maar kunt wensen; en met deze uitvoering met de 190 pk sterke dieselmotor kom je dan ook nog lekker van je plek. Het lage zwaartepunt van het Mercedes-chassis zorgt er voor dat deze grote jongen (8,04 m lang, 2,30 m breed en 3,09 m hoog) zich door het verkeer beweegt alsof het een veel kleinere camper is en dat is een groot voordeel.

De vanafprijs is € 174.500.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.