Hymer ML-T

DE EXSIS HALFINTEGRAAL OP DE MERCEDES SPRINTER

ML-T

Opzienbarend nieuws in de camperwereld! Hymer mixt de Exsis met de nieuwe Mercedes Sprinter en voilà, de Hymer ML-T is geboren. Een gedurfd concept omdat de Fiat Ducato zich al ruim dertig jaar goed leent als basis voor de camperbouw. Stilstand is achteruitgang, zullen ze bij Hymer hebben gedacht. Mercedes is waarachtig niet zomaar een auto, zodat deze twee gerenommeerde namen samen een goed visitekaartje vormen. Omdat het oog ook wat wil, laten wij het resultaat graag zien. Wij nemen een kijkje in de Hymer ML-T 580, een smalle halfintegraal met twee eenpersoonsbedden.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: CamperCaKe, Hymer

Interieur

In deze typische tweepersoonscamper staat een zithoek voor vier volwassenen klaar. Dus de buren op de koffie vragen is geen probleem. Omdat de cabine van de Sprinter wat smaller uitvalt dan bij de Ducato, draaien de voorstoelen iets moeilijker. De dinettebank biedt, met z’n twaalf centimeter dikke kussen, een voortreffelijke zit. Wanneer je de vaste tafel vergroot kun je ook vanaf de bijrijdersstoel aan tafel eten. Veel licht valt binnen door het grote panoramadakluik in de cabine en het grote dakluik in het woongedeelte. Fijn dat beide, op je verblijfplaats aangekomen, open kunnen. De televisie zit netjes opgeborgen in een kast boven de dinettebank. Als je het scherm laat zakken, heb je vanaf de voorstoelen prima zicht. De twee handige hoekkasten in de cabine en de bovenkast in de zithoek zijn goed bereikbaar. In het open hoekvak kunnen wat snuisterijen. Ledverlichting langs de bovenrand van cabine en zithoek is sfeerverhogend. Ook de overige verlichting wordt trouwens volledig door energiezuinige leds gevormd.

Koken

Links naast de toegangsdeur staat het goed uitgeruste keukenblok. Om de aflegruimte tijdens het koken te vergroten kun je het aanrecht verlengen. De doorgang naar buiten is dan wel even geblokkeerd. Ondanks de smalle afmeting biedt deze keuken opvallend veel bergruimte. Drie brede, zelfsluitende laden met vakindeling laten al je keukengerei moeiteloos verdwijnen. Ook een afvalbak ontbreekt niet. Witte glasplaten dekken het driepitsgasstel en de spoelbak af. Een leuk detail is het wandkruidenrekje. De smalle Smart-Tower koelkast van Thetford biedt 142 liter koel-/vriesruimte.

Slapen

Geliefd bij camperaars is de bedopstelling achterin, twee riante eenpersoonsbedden staan garant voor een goede nachtrust. Trouwens ook prettig om onderweg even te relaxen tijdens een tussenstop. Twee zijramen en een dakluik kunnen voor voldoende frisse lucht zorgen. De kastruimte rondom, onderbroken door open vakken en een smalle hangkast, lijkt ruim genoeg voor twee. Daar komen de kasten onder het voeteneinde van de bedden nog bij, dus kom maar op met die garderobe!

Toilet/douche

Tegenover de keuken is de badkamer ingericht met een vast banktoilet. De grote spiegelwand boven de wc geeft een ruimtelijk effect. Voor het wastafelmeubel is voldoende bewegingsruimte. Ook passen alle toiletartikelen hierin, de witte wastafel heeft de uitstraling van natuursteen. De douchecabine sluit je af met een plexiglas vouwdeur. In de hoek van de douchewand zijn handige aflegvakken aangebracht, zo grijp je niet mis naar je shampoo.

Exterieur/reizen

Dat de ML-T op een Mercedes-chassis staat is opmerkelijk in een camperlandschap waar Fiat de boventoon voert. Opbouwtechnisch is de ML-T gelijk aan de Exsis T, die op Fiat Ducato is gebouwd. Alleen zie je bij Mercedes achterwielaandrijving en moderne motoren. In de basisversie beschikt de ML-T over een 129 pk motor, optioneel te verhogen tot 163 en zelfs 190 pk. De standaardmotor is echter ruim voldoende voor een camper met een maximaal gewicht van 3500 kg. Alle motoren voldoen aan de Euro6-norm. Als optie is een automatische bak van het type 7G-Tronic voorhanden. Voordeel van achterwielaandrijving is dat je bij drassige ondergrond minder snel vastzit. Nadeel is dat de ML-T 13 cm hoger is dan de Fiat versie én 220 kg zwaarder. De Hymer ML-T heeft standaard een goede veiligheidsuitrusting (ABS, ASR, EBS, ESP, twee airbags) en die is nog uit te breiden. Dankzij het bekende Pual isolatiesysteem van Hymer is deze camper prima winterhard. Prettig is de volledig vlakke vloer, dus binnen geen struikelpartij over lastige opstapjes. De schoonwatertank met 120 liter inhoud en de afvalwatertank met 100 liter zijn beide geïsoleerd en verwarmd. De vuilwatertank is elektrisch te legen, best handig. De ML-T is 6,95 meter lang, 2,90 m hoog en 2,22 m breed. De camper beschikt over een garageruimte die 1,21 m hoog is met standaard twee deuren. Naast de beschreven ML-T 580 is nog een indeling leverbaar: de ML-T 560 met een tweepersoonsbed dwars achterin.

De ML-T is een goede aanvulling op het Hymer programma, zeker voor wie kickt op een ster in de grill. Deze echte liefhebber geeft daarvoor met plezier zo’n tienduizend euro meer uit.

De Hymer ML-T 580 kost vanaf € 78.575,–.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.