Knaus Van TI 550 MD

---

Van TI 550 MD

Ook bij de Knausfabriek in Jandelsbrunn volgen ze camperontwikkelingen uiteraard op de voet. Niet verwonderlijk dus dat deze fabrikant de favoriete Van-serie compleet heeft gerestyled. Groot pluspunt is de veranderde bouwwijze. Doordat kunststof tijdens de bouw hout vervangt, is er sprake van ruim honderd kilo gewichtsafname! Dit type camper is vooral geliefd vanwege de geringe breedte, je manoeuvreert zo net iets makkelijker door het verkeer. Wij stellen u graag de halfintegrale versie voor die net onder de zes meter lengte blijft.

Tekst: ­CamperCaKe Foto’s: fabriek

Exterieur en reizen

Lekker sportief, zo oogt deze Van TI, mede door z’n geringe lengte. Stijlvolle grijze striping verfraait de witte wagen. Liefhebber van een kleurtje? Ook een grijs getinte cabine is mogelijk. In het gestroomlijnde hoedje past een flink panoramadakluik; dat is verkrijgbaar in een optiepakket. Het polyester dak biedt goede bescherming tegen weersinvloeden en Knaus voorziet de houtvrije wanden van hoogwaardige isolatie. De Van staat op het veel gebruikte Fiat Ducatochassis met standaard de 2.0 liter MultiJet dieselmotor. Voor wat extra power is de optionele 2.3 met 130 pk motor een aanrader. Door z’n korte overhang heeft de Van een perfecte wegligging. Ook deze Van bezit het vertrouwde serviceblok waarin watertanks gevuld en geleegd kunnen worden. Wel is de 230 Volt aansluiting hier direct naast gemonteerd, dus tijdens water vullen stekker eruit! Stroom en water samen geeft problemen. De garage onder het bed biedt flink wat bergruimte. Door montage van een nieuw slot opent deze deur nu met één handbeweging. Het lage rijklaargewicht (2600 kg) biedt 900 kg laadvermogen, dus inpakken maar!

Wonen en koken

Bij binnenkomst valt direct de bijzondere plek van het keukenblok op, rechts naast de toegangsdeur. Zo vormen keuken en woongedeelte eigenlijk één geheel. De zithoek oogt zodoende minder ruim. Handig is dat de tafel binnen handbereik staat voor extra aflegruimte. Twee voorstoelen en een dinettebank vormen de zithoek, de tafel is verlengbaar. Praktisch detail is een flexibel wandplankje, te verplaatsen van zithoek naar keuken. Fris ogen de nieuwe meubels, een combinatie van licht hout met crèmekleurige accenten. Wat stoffering betreft valt er te kiezen uit drie standaardkleuren en nog drie optionele keuzes – tegen bijbetaling dus – waaronder leer. Zo is er voor elk wat wils. Dan de keukenuitrusting die prima voor elkaar is. Een driepits gasstel, daarnaast een diepe ronde spoelbak met sierlijke kraan erboven. De Dometic koelkast (108 liter inhoud) staat onder het aanrecht, aansluitend ruime laden met softclose sluiting. Trouwens, ook alle bovenkasten sluiten op dezelfde geruisloze manier. Dat Knaus ook belang hecht aan interieursfeer blijkt uit de montage van indirecte verlichting langs de bovenkasten.

Slapen

Links van de toegangsdeur staat een royale hangkast met tegen de zijwand praktische kapstokhaken. Het tweepersoonsbed tegen de achterwand is via twee treden goed bereikbaar. De bedbreedte begint bij 1,40 meter en loopt af tot 1,15 meter aan het voeteneinde. Kastruimte is dik in orde. Een tweede hangkast bevindt zich onder het bed en drie bovenkasten hebben een plek tegen de achterwand. Een schuifbaar wandplankje, binnen handbereik vanuit bed, lijkt handig voor bril en telefoon.

Douche/toilet

Bij de restyling is ook de zogenaamde natte cel niet vergeten. Fraai oogt deze moderne toiletruimte die sluit met een roldeur. Design ledverlichting siert de wastafelspiegel, een Thetford banktoilet staat ernaast. Om te douchen kunt u eenvoudig de wastafelwand een kwartslag draaien en voilà, de douchecabine is klaar voor gebruik. De wastafelkraan heeft tevens een douchefunctie. Bijzonder in een camper van deze afmeting is de kunststof schuifwand. Deze kan de doorloop naar achteren afsluiten, prettig voor een rustig middagdutje!

Resumé

Zonder twijfel zullen de vernieuwingen bij de Knaus Vanserie goed aanslaan bij de consument. Het moderne interieur en de lichte, solide bouw maken deze camper aantrekkelijk. Een echte tweepersoons wagen, superieur wat laadvermogen betreft. Gezegd moet dat de basisprijs van € 60.899,- niet maatgevend is omdat veel noodzakelijke toebehoren onder een optiepakket vallen.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.