Burstner Ixeo it 680 G

TROTSE WINNAAR 2016

Ixeo it 680 G

‘Vanwege z’n gedurfde indeling’, zo motiveert de ANWB Camper van het Jaar-jury haar keuze voor de Bürstner Ixeo it 680 G. De Ixeo-serie zag in 2008 het levenslicht en staat inmiddels als een huis met drie indelingsvarianten qua bedopstelling. De zitgroep is in iedere Ixeo identiek. Hét kenmerk van de Ixeo: een hefbed tegen het plafond boven de zithoek. Naast de titelhouder is er de 728 G met achterin twee eenpersoonsbedden en de 734 met middenachter een queensbed.

Tekst: CamperCaKe foto’s: fabriek

Wij richten ons nu op de winnaar, waarbij velen het enige bed, een hefbed boven de zitgroep, zelfs niet eens opmerken.

Exterieur en reizen

Met een lengte net onder de zeven meter, z’n eigenwijze hoed en fraaie striping is de Ixeo it 680 G één van Bürstners boegbeelden. Het zwarte accent rondom de hoed is een creatieve vondst. Deze Ixeo op Fiat Ducato chassis is uitgerust met de 2.0 Multijet motor. Net iets te licht voor deze camper, kies dus de optionele 2.3 Multijet. Handige optie is de mogelijkheid om alle deuren en garagekleppen via centrale vergrendeling te openen en te sluiten. Functioneel is de servicebox aan de linkerzijde met daarin de vulopening van de schoonwatertank, 230 Volt aansluiting en Truma vorstbeveiliging. De gaskast is direct naast de bijrijdersdeur. De toegang, via een deur van maar liefst 70 centimeter breed, is riant. Binnen treft u overal een stahoogte van 195 centimeter. Achter de camperbrede badkamer plaatste Bürstner de garage. Daardoor ontstaat een verrassend veelzijdige gebruiksmogelijkheid die ook vanuit de badkamer met leg- en hangkast bovenin, bereikbaar is. De cabineverduistering met de losse plissé met drukknoppen is een crime. Advies: kies voor de optionele Remis verduistering. Eigentijds is de houtvrije opbouw, voorzien van inbouwramen. Naast de standaarduitvoering in het wit zijn er drie opties met een kleurtje: zilver, champagne en grafiet. Aan u de keus!

Wonen

Bij het trendy interieur lijkt alles te kloppen. Sierlijk gevormde bovenkasten lopen in één lijn van keuken tot cabine, uitgevoerd in een donkere houttint. Die combineert goed met de lichte stoffering van de loungehoek, die overigens aan zeven personen een comfortabele zit biedt. Op de vierkante, draaibare tafel kan iedereen z’n drankje of hapje kwijt. Onder deze tafel, in de dubbele vloer, is een groot opbergvak verstopt. Wat aankleding betreft: open vakken bieden hier en daar plek voor snuisterijen. Instelbare leeslampjes maken beide voorstoelen tot een prettige leesplek. ’s Avonds zorgt een design lichtbalk onder de bovenkasten voor een gezellig sfeertje. De tv hangt netjes verstopt in de kast boven de zijbank.

Slapen

Ronduit koninklijk oogt het bed, dat overdag volledig is opgenomen in het plafond. Zelfs aan een ,’vervangend dakluik’ (lamplicht) is gedacht. Met een druk op de knop verschijnt een bed van 200x138 centimeter, geplaatst in de lengte van het voertuig. Prettig laag en stabiel landt dit bed op de zitting van de bank, garantie voor een gemakkelijke instap. Tegelijkertijd komt het hoofdeinde omhoog zodat een soort hoofdbord mooi vorm geeft aan het bed. De bovenkasten bewegen niet mee, het bed zakt er tussendoor. Het dakluik boven het bed, evenals het panoramadakluik bieden bij warme dagen voldoende verfrissing.

Koken

De hoekkeuken is op en top design met volop bewegingsvrijheid. Een ideale aflegplek biedt de bar die als afscheiding tussen de zithoek staat. Een smalle apothekerskast eronder is vast handig als kruidenkast. Een langwerpig driepitsgasstel van Dometic en een ronde spoelbak zijn onderdeel van het aanrecht. Achter het lichtgrijze keukenfront geven drie brede laden en een royale hoekkast overzichtelijke opbergruimte. Speels detail is een verlicht open vak boven de spoelbak. Tegenover de keuken staat een smalle Dometic koelkast met daarnaast een ruime hoekhangkast.

Douche/toilet

De luxueuze badkamer loopt over de volle breedte achterin de camper en is werkelijk van alle gemakken voorzien. Af te sluiten met een houten schuifdeur en zelfs uitgerust met nachtverlichting (kattenogen). De achterwand omvat hang/leg-kastruimte, functionele laden en een wastafel. In de ene hoek een Thetford draaitoilet terwijl in de andere hoek een ruime vierkante douchecabine staat. Comfortabel zijn de grote spiegelwanden.

Resumé

Voor camperaars die graag comfortabel met z’n tweetjes reizen en veel leefruimte wensen is deze Ixeo een goede keuze. De basisprijs voor de luxueus uitgevoerde camper ligt rond de 71.000 euro.

Naast deze Ixeo rolt in de Bürstnerfabriek tevens de Dethleffs 4-travel van de band waarvan de indeling identiek is aan deze Bürstner Ixeo it 680 G.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.