Rapido 850 F

Met creatief ingerichte slaapkamper

Rapido 850 F

Dat ook in Frankrijk charmante campers het levenslicht zien is niet zo verwonderlijk. Want de Fransen weten op campergebied waarover ze praten. Praktisch ieder dorp koestert per slot van rekening z’n camperplek. De hoogste tijd dus om de schijnwerpers op het Franse product te richten. In Mayenne, de thuisbasis van Rapido, rolt de ruim 6,5 m lange 850 F van de band: een compacte integraal die over een mix van een Frans bed- en een queensbedopstelling beschikt.

Tekst en foto’s: CamperCaKe

Deze Rapido 850 F staat standaard op een Fiatchassis met een 2,3 l Euro 6 dieselmotor. De door ons bekeken camper beschikt over een 150 pk motor met automatische versnellingsbak, een toffe combinatie. Mede door z’n bescheiden striping staat er een stijlvol geheel. Plezierig is de polyester opbouw die bescherming biedt tegen een hagelbui zodat z’n jas geen deuken oploopt. Daarnaast behoedt een speciale gelcoating de opbouw voor snelle verkleuring door uv-straling, een geruststellend idee. De bodem van polyester is een goede voorzorg tegen vochtinvloeden. ABS, airco in de cabine, bestuurdersairbag en ledverlichting horen tot de standaard uitrusting. De wagen beschikt over een dubbele vloer. Dat is vooral ‘s winters fijn als extra isolatie. Een luik rechts achterin geeft toegang tot de bagageruimte, die is uitgerust met verlichting en sjorogen. Vouwfietsen passen hier in evenals het campingmeubilair. Verder zijn de elektronica en de aardlekschakelaar hier ondergebracht. Goed uitgerust is de Hartal toegangsdeur met raam, afvalbak en dubbele sloten. Naast een geïntegreerde instap is er ook een elektrisch bedienbare opstap. Wel jammer dat Rapido (nog) niet bredere deuren in zijn campers monteert.

Slapen en badderen

Vanwege de originele slaapkamerindeling van de Rapido 850 F nemen we eerst achterin een kijkje. Rechts staat het tweepersoonsbed dat een kruising is tussen een Frans bed en een queensbed. Zo kun je ook via de (smalle) rechterzijde in en uit bed stappen. Naast het bed staat het wastafelmeubel, handig om ’s morgens snel de slaap uit je ogen te wassen. Bijzonder is de spiegelschuifwand, die óf het raam óf de toiletkast tevoorschijn tovert. En zelfs een ruime kledingkast met hanggedeelte staat klaar. Links achterin is de douche- en toiletruimte die met een stevige houten deur wordt afgesloten. Het banktoilet van Thetford staat tegen de achterwand, ervoor ligt de douchebak.

Wonen en koken

Verrassend ruim oogt de sfeervolle woonruimte. In de zithoek is het gezelligheid troef, zelfs met vijf mensen zit je hier riant. Trouwens, die vijfde persoon mag ook meerijden omdat de dwarsbank een vijfde gordelplek biedt. De lichte houttint met mocca accenten kleurt mooi bij de stoffering. Handig gaat het verduisteren van de voorruit via een groot plissérolgordijn. Het televisiescherm is naast de toegangsdeur bevestigd; de filmliefhebber kan het best een van de voorstoelen inpikken. Ook wat verlichting betreft valt er niets te klagen, ’s avonds is het binnen echt huiselijk. Prettig is de bewegingsruimte voor het keukenblok, zo treft de kok een lekker werkplekje. Dankzij een langwerpig gevormd driepitsgasstel rest er nog aflegruimte. De keuken beschikt over slimme extraatjes zoals een kruidenrek, keukenrolhouder en handdoekhaak. Goed is de aanwezigheid van een afzuigkap waarmee de kookluchtjes snel verdwijnen. Een smalle Dometic koelkast (135 l) met vriesvak staat tegenover de keuken. De vloer in lichte houtstructuur bezit een opbergvak en heeft alleen naar het slaapgedeelte een opstap. Voor extra privacy in de slaapkamer kun je de houten schuifwand dichttrekken.

Resumé

Camperfabrikanten kiezen nog zelden voor een wagen met een Frans-bed-opstelling. Jammer, want je krijgt een enorm ruimtegevoel in deze Rapido 850 F. Zeker wanneer je bedenkt dat z’n lengte slechts 6,64 m bedraagt. En dat is toch net even wat makkelijker manoeuvreren en parkeren. De prijs van het door ons bekeken model is € 89.780. <


U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.