VanTourer Prime 630 L

VERRASSEND IN DETAILS

Prime 630 L


Het is zonneklaar dat de buscamper tegenwoordig qua populariteit met stip op één staat. Iedere camperaar kan zo de voordelen ervan opsommen en tja, minder bewegingsruimte neemt menigeen dan graag voor lief. In de buscamperwereld is de keus enorm en daarom stellen we een wat minder voor de hand liggende camper voor: de VanTourer Prime 630 L.

Tekst en foto’s: CamperCaKe

De roots van de VanTourer buscampers liggen in de Knausfabriek in Hongarije. ‘Van’ is in Duitsland een ander woord voor buscamper. Opdrachtgever voor de bouw is de Duitse dealerketen EuroCaravaning.

Opbouw

Lekker stoer oogt de witte VanTourer Prime 630 L met een lengte van 6,36 m. Vooral de matzwarte vlakken en cirkelvormige print trekken de aandacht. De VanTourerserie omvat drie uitvoeringen: de Activ, de Comfort en de Prime. Het basisvoertuig van de Activ is een Peugeot, de andere twee zijn gemaakt van de vertrouwde Fiat Ducato. Wij nemen de luxueuze Prime uitvoering onder de loep. De Fiat Ducato met 150 pk motor en een automatische versnelling is een puike combinatie en stilletjes denken wij de beste voor een camper. Dat veiligheid voorop staat toont ook de VanTourer Prime, want de standaarduitrusting met ABS, ESP, hillholder en dubbele airbags is dik voor elkaar. Elektrisch bedienbare ramen en centrale deurvergrendeling horen er ook bij. Een luxesnufje: de elektrische opstap bij de schuifdeur schuift automatisch naar binnen als de motor start. Bijzonder aan de Truma combiketel is dat deze op diesel werkt. Als je bedenkt dat de 91 l grote compressorkoelkast van Dometic altijd op 12 volt werkt, dan blijkt een kleine gasfles te volstaan. Immers, alleen de kok bedient nog een gasknop. De vindingrijkheid wat betreft bergruimtes is groot bij de VanTourerfabrikant. Zo is de kleine gasfles netjes weggewerkt aan de rechterzijde tussen keuken en bed. Daarnaast draagt montage van de (geïsoleerde) schoonwatertank onder de camper bij aan extra laadruimte onder het bed.

Wonen en koken

Verwacht geen zeeën van ruimte in deze buscamper, wel een trendy zithoek waarvan de draaibare voorstoelen de comfortabelste zitplaatsen zijn. Perfect zijn trouwens de led-leeslampjes boven deze stoelen. Toch kun je de buurtjes gerust op de koffie vragen, want de uitschuifbare dinettebank biedt extra zitruimte. De inrichting kreeg veel aandacht en ziet er gelikt uit omdat de interieurtinten mooi bij elkaar passen. Onder de smalle, vaste tafel hangt een verlengstuk; handig om ook op de passagiersstoel aan tafel te kunnen eten. Bij mooi weer is een tafel buiten uiteraard verreweg favoriet!

Een open opbergvak boven de cabine blijkt in de praktijk reuze handig. Voor rugzak, paraplu en tablet is er plek in dit duizenddingenvak. ’s Avonds de cabine verduisteren gaat snel met het ingebouwde Remi plisséverduisteringsysteem. Kokkerellen in deze camperbus is een gezellige bezigheid. Bij mooi weer sta je immers bijna buiten je potje te bereiden, want het keukenblok staat half voor de schuifdeur. Twee gaspitten blijken in de praktijk voldoende om een maaltijd te bereiden, gewoon een kwestie van iets creatiever te werk gaan. In de drie laden is flink wat bergruimte voor het keukengerei. De hoge inbouwplek van de koelkast naast het keukenblok is praktisch, voor de hangkast eronder moet je even door de knieën.

Douche en toilet

De bus is uitgerust met een keurig ingerichte toiletruimte met stevige toegangsdeur. Tijdens het douchen blijft de toiletruimte droog dankzij een douchegordijn. Een raam in de toiletruimte maakt het hier snel droog en fris. Verder is er een Dometic draaitoilet met keramische pot, een kleine hoekwastafel en een ruime bovenkast voor toiletartikelen. Fijn zijn de grote spiegels rondom. Graag wat ruimer badderen? Kies dan voor een grotere badkamer met een ronde douche en draaideur.

Slapen

In het grote tweepersoonsbed (1,90/2,00 x 1,70 m) achterin lig je met recht prinsheerlijk. Door het achterste beddeel omhoog te klappen ontstaat veel extra laadruimte (voor je dure fiets bijvoorbeeld). Voorin creëer je dan een tof chillplekje. Optioneel is een hefdak mogelijk voor twee extra slaapplaatsen, favoriet bij de kids.

Resumé

Deze degelijk gebouwde bus met veel praktische bergruimte is het bekijken beslist waard. De vanafprijs is € 62.174 waarbij ook hier geldt dat aan extra luxe een prijskaartje hangt. Wat leefruimte betreft, een buscampertent brengt uitkomst tijdens een langer verblijf. <


U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.