Hymer B 678

DE B-KLASSE MAAKT FURORE

B 678

Vraag op straat een willekeurige voorbijganger naar een campermerk, geheid valt als eerste de naam Hymer. Dat is de verdienste van pionier Erwin Hymer, die zo’n veertig jaar geleden de Hymermobil op de markt bracht. Een relatief compacte integraalcamper waarvan er duizenden zijn geproduceerd; het type is geliefd tot op de dag van vandaag.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: CamperCaKe, Hymer

Tegenwoordig maakt de integraalcamper onderdeel uit van het programma van de meeste camperfabrikanten. Hymer is er alles aan gelegen om z’n naam hoog te houden en doet dit met verve. Het paradepaardje van Hymer, de B-klasse, is de opvolger van deze Hymermobil. Om deze serie attractiever te maken, up to date voor 2014, is er veel gewijzigd. Het resultaat laten wij graag zien aan de hand van de nieuwe Hymer B 678.

Interieur

Blikvanger bij binnenkomst is de fraaie, robuuste ronde tafel in de zithoek. Geen sta-in-de-weg en simpel te verbreden zodat een paar extra gasten kunnen aanschuiven. In de ruime zithoek, een L-vormige bank en een zijbank, is voor vijf volwassenen een goede zitplaats te vinden. Handig is de ruime kapstok naast de toegangsdeur. Ook de tv-steun is goed geplaatst, naast de kapstok en nog belangrijker, in hoogte verstelbaar. Dat voorkomt nekklachten tijdens een lange film. De aankleding is sfeervol met gezellige lichtaccenten.

Koken/eten

Voor de kookliefhebber is de hoekkeuken een genot. Op het gasstel is ruimte voor drie flinke pannen. Vier grote zelfsluitende laden, voorzien van solide metalen handgrepen, zijn onderverdeeld in vakken. Dat geeft overzicht en beperkt het rammelen. Prettig dat ook aan de afvalemmer is gedacht. In een speciale barkast kunnen echte wijnglazen worden gehangen; dat drinkt toch wat lekkerder. De ronde spoelbak is voorzien van een extra afvoer, daarbovenop een stijlvolle en hoge kraan. De grote koel-/vriescombinatie staat goed bereikbaar, tegenover het keukenblok opgesteld. Naast deze koelkast hangt een lange spiegel, fijn voor de ijdele kok!

Slapen

Achterin staan twee eenpersoonsbedden; je gebruikt drie treden om in bed te stappen. Je ligt hier prinsheerlijk op de koudschuimmatras met extra onderveersysteem. Onder de traptreden zit praktische bergruimte verstopt. Een hang- en legkast zijn netjes weggewerkt onder het voeteneinde van beide bedden. Wil je overdag even rustig een dutje doen, trek dan de houten schuifdeur dicht en je hebt het rijk alleen. Rest nog het hefbed boven de voorstoelen, prima van formaat en, evenals de eenpersoonsbedden, uitgerust met dezelfde luxe voor een goed slaapcomfort.

Toilet en douche

Ronduit luxueus is de inrichting van deze separate ruimten. De toiletruimte sluit met een halfronde, grijze kunststof-schuifdeur. Boven het Thetford draaitoilet hangt een brede toiletkast met verschuifbare spiegel. Ook onder de fraai gevormde hoekwastafel is nog kastruimte. Gemakkelijk dat je zo al je toiletartikelen een goed plekje kunt geven. Om te douchen steek je even over naar de riante douchecabine. Daar kan voldoende frisse lucht binnenkomen door het dakluik. De stahoogte in deze cabine is prima doordat de douchevloer is verzonken in de dubbele bodem. Een handdoekenrekje biedt uitkomst om na de douchepartij je handdoek te drogen.

Exterieur/reizen

De B-klasse wordt gebouwd op een Fiat Ducato met AL-KO chassis, standaard vind je een 2,3 liter Multijet motor onder de motorkap. Deze B 678 blijkt ook tijdens de rit een prettige reisgenoot. Door de grote voorruit krijg je een panoramisch uitzicht, zodat je onderweg niets ontgaat. Wanden bestaan uit aluminium en zijn volgens het Pual systeem geïsoleerd. Dak en bodem zijn uitgevoerd in GFK (polyester), dus hagel- en vochtbestendig. De fraaie achterbumper is overgenomen uit de duurdere SL serie, een aanwinst voor deze B-klasse. B 678 heeft in het nieuwe modeljaar bovendien standaard een bestuurdersdeur. Overvloedige bergruimte vind je in de dubbele bodem. Hymer besteedt daarnaast veel aandacht aan veiligheid, zo zijn bijna alle denkbare opties van Fiat standaard. Denk hierbij aan dubbele airbags, ESP, cruise control en dergelijke. De hoog geplaatste, verwarmbare spiegels, met een inzetspiegel om de dode hoek te verkleinen, zijn functioneel.

De B-serie heeft duidelijk aan klasse gewonnen. De altijd populaire B 678 (basisprijs € 97.775) zal, vooral door z’n geliefde indeling, ook nu weer veel fans opleveren. Deze 678 komt, gezien z’n rijklaargewicht, het best tot zijn recht met een maximaal gewicht van 4250 kg. Dan is een C-rijbewijs dus noodzakelijk. En als je de blits wilt maken – kies dan voor de kleur Sierra Grau metallic, een plaatje!

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.