Knaus Van Ti 550 MF Vansation

rijk uitgerust en veel laadvermogen

Van Ti 550 MF Vansation

Het merk Knaus, met de twee zwaluwen als logo, bestaat al zo’n zestig jaar – een oudgediende dus in de recreatiebranche. De Van Ti serie, geliefd vanwege de smallere uitvoering, is voor 2021 compleet vernieuwd. Dankzij een slimme innovatie is de binnenruimte zelfs met tien centimeter vergroot. Deze halfintegraalserie omvat twee modellen, de 550 MF en 650 MEG. Beide zijn ook als Vansation verkrijgbaar; die uitvoering biedt veel extra’s voor een sterk gereduceerde prijs. De 650 MEG heeft twee eenpersoonsbedden met eronder een garage. Wij richten ons op de 550 MF, lekker compact, krap zes meter lang en met een Frans bed.

Tekst: CamperCaKe / Foto’s: fabrikant

Het is altijd weer verrassend te zien hoe een fabrikant in zo’n compacte uitvoering alles weet te stoppen wat de camperaar wenst.

Exterieur

De 550 MF staat op een Fiat Ducato light chassis en beschikt standaard over de 140 pk motor. De Vansation biedt veel Fiat-extra’s zoals bijrijdersairbag, cruise control en 16 inch licht metalen velgen. Verder een DAB+ radio, achteruitrijcamera en een tv/sat installatie. De achterwand en de opbouw boven de cabine zijn vernieuwd en uitgevoerd met de gewichtbesparende LFI-technologie, niet alleen sterker maar ook beter isolerend. De achterwand van de Van Ti is boven de achterlichtdrager gebouwd, de achterlichten zijn dus in die uitgebouwde wand verzonken. Hierdoor is de binnenruimte bij gelijke opbouwlengte tien centimeter langer. Campingmeubilair past prima in de opbergruimte onder het bed die ook van buitenaf bereikbaar is. Fijn dat de Vansation ook beschikt over het praktische serviceblok met toegang tot de schoonwatertank en de Truma vorstbeveiliging. De comfortabele brede toegangsdeur heeft twee sluitingen en een raam. De elektronica van de camper zit netjes weggewerkt in een kast onder het bed. En wat het rijklaar gewicht betreft zit het wel snor, lekker relaxt inpakken dus!

Interieur

Zoals we van Knaus gewend zijn ziet het interieur er gelikt uit. De stoffering van de Vansation heeft zwart-witte accenten, een mooie combi met de lichte meubels. Mede door het grote panoramadak boven de cabine is het lekker licht binnen. Remis verduisteren de cabine ’s avonds en ‘kattenogen’ voorkomen een struikelpartij bij de opstap naar de cabine in het donker. De dinettebank vormt samen met beide voorstoelen een knusse zithoek met een smalle tafel ertussen. Boven de dinettebank hangt een 27 inch tv-scherm. Luxueus ogen de raamrollo’s in donker plissé om insecten te weren. En ’s avonds creëert de indirecte verlichting rondom de wandkasten een aangename sfeer.

Keuken

De keuken is eigenlijk onderdeel van de zithoek want in zo’n compacte camper is het woekeren met de ruimte. In het aanrecht zit een tweepitsgasstel en de spoelbak heeft een sierlijke vaste kraan. Tijdens het koken kan een werkbladverlenging uitkomst bieden, wel is de doorgang naar buiten dan geblokkeerd. Onder het aanrecht staat een lage Dometic koelkast, de hoeveelheid kastruimte gebiedt enige beperkingen in het mee te nemen keukengerei.

Slapen

Het slaapdomein achterin is dik voor elkaar. In de hoek staat het Franse bed waarvan je de afgeronde hoek kunt verbreden als je wilt gaan slapen. Dan rest er wel een krappe doorgang naar het toilet. Leuk detail is de indirecte verlichting in de achterwand boven het bed, de leeslampjes ontbreken niet. Voor een beetje privacy of een rustig leesuurtje kun je een gordijn rondom het bed dichttrekken. Een ruime tweedeurs hang-legkast staat tegen de andere wand met een sierlijk wastafelmeubel ernaast. Ook hier treffen we wel weer een opstapje aan, opgepast dus.

Douche en toilet

Een keurige ruimte die sluit met een schuifdeur. Achterin staat het Thetford banktoilet dat tijdens de douchepartij droog blijft dankzij een kunststof vouwdeur. Een klein dakluik verzorgt de ontluchting.

Resumé

Deze Van Ti Vansation is zo compleet uitgerust dat je er direct mee op reis kunt. De afmetingen vormen een groot voordeel terwijl je toch over net wat meer bewegingsruimte beschikt dan in een buscamper. Door z’n concurrerende prijs heeft de Vansation veel kans om, net als de Pepper van neef Weinsberg, een bestseller bij Knaus te worden. Want voor een prijs van € 69.851,- staat er een tof vakantieverblijf klaar met veel laadvermogen.

Technische gegevens(opgave fabrikant)
ChassisFiat Ducato breedspoor light chassis
Motor2.2 l diesel Multijet2 Euro 6d-temp
Max. vermogen103 kW/140 pk
Max. koppel350 Nm bij 1800 toeren
Wielbasis345 cm
Lengte599 cm
Breedte220 cm
Hoogte276 cm
Stahoogte196 cm
Maximummassa3500 kg
Rijklaar gewicht2748 kg
Laadvermogen752 kg
Bed achter201 x 140/105 cm

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.