LMC Explorer I 595 SportLine

SPORT GEEFT REISPLEZIER

Explorer I 595 SportLine

Jarenlang rolden uit de fabriek in Sassenberg bij Münster zowel LMC als T.E.C. campers van de band. Na jaren is besloten om de naam T.E.C. niet meer te gebruiken; enige uitzondering is de Franse markt. LMC bouwt campers in vele soorten en maten, van buscamper tot de zeer luxe Grand Explorer, dus voor elk wat wils, ook qua budget. Sterk punt bij LMC is de waterdichtheidsgarantie: die is op praktisch alle campers twaalf jaar, een voorbeeld voor de branche.

Tekst en foto’s: CamperCaKe

Bij de series Cruiser (halfintegraal) en Explorer (integraal) is keuze uit twee uitvoeringsvarianten, de SportLine en de ComfortLine. Aan de buitenkant valt het verschil in striping op, de SportLine smoelt net wat pittiger, mede door de rode accenten. Ook technisch is er onderscheid, de SportLine heeft een laag Fiatchassis, de ComfortLine staat op een AL-KO chassis. Er is een prijsverschil: bij gelijke indeling ligt de basisprijs van een SportLine-uitvoering zo’n vijftienduizend euro lager dan die van de luxere ComfortLine. Alle campers zijn leverbaar in de vier motorvarianten van Fiat Ducato. De Explorer SportLine kent vier indelingen, bij de ComfortLine vind je er vijf. De Explorer-serie pronkt in het nieuwe modeljaar met een aangepast neusje. Bij de ComfortLine is bovendien een nieuwe achterwand toegepast.

De Explorer I 595 SportLine is een camper van nog geen zes meter. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden binnen die beperkte afmeting, namen wij een kijkje.

Exterieur/reizen

De LMC Sportline oogt modern dankzij z’n opvallende striping en witte, hangende spiegels. Groot pluspunt is het lage rijklaargewicht, dus geen noodzaak te beknibbelen op de vakantiegarderobe. Hij weegt rijklaar 2680 kg zodat er maar liefst 820 kg aan laadvermogen resteert! Via een bagageluik bereik je de opbergruimte onder het bed, voldoende voor vakantiespullen en campingmeubilair. Hier is ook de 230 Volt aansluiting gemonteerd. Erg praktisch tijdens regen en onbereikbaar voor voorbijgangers.

LMC bouwt vanaf 2013 volgens de zogenaamde Long Life Technologie wat resulteert in 12 jaar waterdichtheidgarantie. Dit houdt in dat de fabrikant alle campers voorziet van een GFK (polyester) dak – geen hagelputjes dus – en een GFK bodem. De wanden bestaan uit een aluminium sandwichconstructie met PU-spanten en XPS schuimisolatie. Dit systeem is lichter dan de traditionele bouw en beschermt de camper rondom beter tegen vocht.

De LMC I 595 is standaard uitgerust met een 2.0 liter Multijet motor. Prettiger reis je met de optionele 2.3 liter Multijet motor, deze geeft net wat extra power. Een heerlijk comfortabele combinatie is de 2.3 liter Multijet 150 met automatisch schakelende versnellingsbak. Door z’n geringe lengte kun je met deze kampeerauto in steden nog prima uit de voeten; het vinden van een parkeerplek is meestal geen probleem. Ook op bergpassen is deze lengte een voordeel.

Interieur

Fris en sportief, zo komt de binnenzijde over, mede doordat de hoofdkleur van het interieur wit is. Vooral in een compacte camper zoals deze 595 geeft dit een ruimtelijk gevoel. In de zithoek kunnen vier personen verblijven en reizen. De smalle vaste tafel kun je verlengen, zodat je ook vanaf de bijrijdersstoel ‘aan tafel’ kunt eten. Ideaal is het grote opbergvak naast deze stoel, hierin verdwijnt een flinke voorraad campinggidsen en kaarten. Achter de dinettebank staat de compacte hoekkeuken waarvan ook het aanrechtblad een wit motief heeft. Met drie laden, een keukenkast onder en twee boven is er in ieder geval voldoende ruimte voor al het keukengerei. Sierlijk en tegelijkertijd praktisch is de hoge keukenkraan, zelfs een emmer past eronder. Leuk detail is het analoge wandklokje. De dubbele koel-/vriescombinatie staat naast de toegangsdeur, tegenover de keuken. Het is prettig als je onderweg over voldoende koelruimte beschikt. En omdat het met een camper van deze afmeting handig parkeren is, kun je de voorraad voor de deur van de supermarkt weer aanvullen.

Het Franse bed staat rechts achterin de camper en heeft een goede koudschuimmatras. Trouwens, ook het hefbed boven de cabine heeft zo’n voortreffelijke matras. Boven het voeteneinde hangt, goed bereikbaar, een kleine hangkast. De douche-/toiletruimte achterin links sluit met een stevige deur, ook in het wit. Tegen de achterwand staat de douchecabine die je afsluit met een plexiglas vouwdeur; daarvoor staat het Thetford draaitoilet. Een hoekwastafel met toiletkast maakt de ‘natte cel’ compleet.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs van deze ‘instap-integraal’ van LMC is aantrekkelijk. Voor de basisprijs € 68.880 krijg je een moderne, goed uitgeruste camper. Wil je extra accessoires en wat meer luxe, tel er dan zo’n tienduizend euro bij. Denk bijvoorbeeld aan een zwaardere motor, luifel, fietsendrager en enkele pakketten. Als je de langdurige waterdichtheidgarantie en de lichte bouwwijze meerekent, dan spreek je van een goede prijs-kwaliteitverhouding. Door de lage bouw en z’n geringe afmeting is deze LMC 595 bovendien een opvallende verschijning.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.