Globecar Globestar 640 SG

BUSCAMPER VOOR TWEE MET BIJZONDERE INDELING

Globestar 640 SG

Voor fabrikant Pössl, ook de maker van Globecar, zijn het hectische tijden door de ongekende populariteit van de buscamper. De twee merken verschillen slechts in details maar de merkeigen interieurtinten maken het onderscheid. Daar valt op te kiezen. Opzienbarend is het doorbreken van de traditionele buscamperindeling waarbij de keuken altijd voor de schuifdeur staat. Nu vinden we de keuken zowaar terug aan de linkerkant! Nieuwsgierig geworden bekijken wij de Globestar 640 SG van Globecar, met een lengte van 6,36 m lekker ruim voor met z’n tweeën.

Tekst en foto’s: CamperCaKe

Er is keus tussen de Citroën Jumper en de Fiat Ducato als basisvoertuig. De AdBlue-motor is standaard bij Citroën, bij Fiat kan voor een automaat worden gekozen. Wij bekeken de Globecar met een Citroën Jumper 130 pk motor op een Heavy chassis.

Exterieur

De Globestar heeft opbouwramen van Polyplastic die op het frame liggen. Er is ook een luxere Elegance uitvoering die onder andere inbouwramen heeft. Die tonen chiquer en ze zijn minder inbraakgevoelig. De elektrische instap en de zichzelf in het slot trekkende schuifdeur zijn standaard. Helemaal af is de elektrische schuifdeur (optie) die na lichte aanraking geruisloos opent of sluit, ideaal voor de buren! Links achterin is bergruimte voor twee 11 kg gasflessen, de schoonwatertank ligt rechts. Praktisch is de royale bagageruimte die ontstaat door het omhoog klappen van het middelste bedgedeelte. Daar wordt de motorliefhebber blij van, want die neemt zijn gemotoriseerde tweewieler gewoon mee!

Wonen

Direct bij binnenkomst valt de overeenkomst met een halfintegrale camper op: wat een ruimtegevoel. Allereerst is de stahoogte aan de voorzijde enorm verbeterd door het ontbreken van het verlaagde cabineplafond. Zo ontstaat een knusse zithoek met twee voorstoelen en een kleine L-bank. Doordat deze indeling slechts drie gordelplaatsen heeft is de bus geschikt om met maximaal drie personen te reizen. Een toffe hocker biedt een extra zitplek of om lekker met de beentjes omhoog te zitten. Liever meer ruimte? Dan even de vleugelmoeren losdraaien en weg is de hocker. Perfect is de verlenging van het dubbele vloergedeelte bij de zithoek waardoor bungelende voeten op de passagiersstoel verleden tijd zijn. De verplaatsing van het keukenblok maakt dit mogelijk. Blikvanger is de nieuwe tafel die stevig op een poot staat en via een vloerknop goed draaibaar is. De luxueuze dakluiken boven de zithoek en de keuken zijn voorzien van ledverlichting.

Koken en baden

De nieuwe keukenplek achter de bank is wat bewegingsruimte betreft een aanwinst. Het aanrecht biedt beperkte ruimte naast het tweepitsgasstel en de spoelbak. Het blijft toch woekeren met de ruimte. Wel is er voldoende opbergruimte in kasten en laden. Een flinke Thetford koelkast (90 ltr) is naast het keukenblok gemonteerd met daaronder een hangkast. Bijzonder in deze bus is ook de toiletruimte. Die is te vinden naast de schuifdeur en heeft een opvallend detail: er is geen douche. Hier is alleen het Thetford draaitoilet te vinden en een wastafel in de hoek. De toiletdeur is multifunctioneel, hij sluit ook het slaapgedeelte af. Dit zien we normaliter alleen bij opbouwcampers. Een gedeelte van de toiletwand kan tot de bank draaien waardoor een grote kleed- of badkamer ontstaat. De keuken en het toilet bevinden zich hierin, dus vanaf de wc kun je de pasta in de gaten houden. Als optie is een (opvouwbare) nooddouche leverbaar; de wastafelkraan is al een uittrekbare handdouche. Wij bekeken een prototype, deze doucheoplossing was nog niet voorhanden. Best slim trouwens omdat de praktijk leert dat weinig mensen hun camperdouche gebruiken.

Slapen

Dan hebben we achterin een prima formaat dwarsbed, 140 cm bij het hoofdeinde aflopend tot 130 cm bij de voeten. Met speakers boven het bed een fijne plek om relaxt naar muziek te luisteren. Deze camperbus bezit veel originele oplossingen. Zo is de toiletcassette van binnenuit bereikbaar via een klep naast de schuifdeur. Tenslotte hoeft de sport- of filmliefhebber niets te missen want de tv vindt een plek op de toiletwand.

Resumé

Het optionele ‘all in-pakket’ met onder meer een bijrijdersairbag is een must. Met een gewicht van 2945 kg rest er nog dik 500 kg voor bagage. Na de succesformule van de Summit afgelopen jaar is het de fabrikant opnieuw gelukt met een veelbelovend nieuw model voor de dag te komen. De vanafprijs bedraagt € 58.581.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.