Rapido 640

Geknipt voor twee!

640

Dat ook in Frankrijk charmante kampeerauto’s het levenslicht zien is niet zo verwonderlijk. Frankrijk is een camperland bij uitstek, praktisch ieder dorp koestert z’n eigen camperplaats. En nog altijd is Frankrijk voor Nederlanders het belangrijkste vakantieland. Hoogste tijd om eens de schijnwerpers te richten op een camper van Franse makelij.

Tekst en foto’s: ­CamperCaKe

In Mayenne, de thuisbasis van Rapido, staan de ontwerpers niet stil. We zijn alert op revolutionaire indelingen en daarom is het elk jaar weer spannend waar deze fabrikant mee op de proppen komt. Voor 2014 is dat een ruimtebesparende keukenopstelling in een typisch tweepersoons halfintegraal.

Exterieur/reizen

Deze innovatieve Rapido 640 staat op een Fiat Chassis en heeft standaard een 2.0 Multijet motor. Overweeg om de optionele 2.3 Multijet aan te schaffen, die motor is pittiger en rijdt rustiger qua geluid. Door z’n lengte van 6,48 meter is het een compacte camper. Het optionele Rapido-front geeft hem een vriendelijk gezicht. Wanden en dak van polyester geven hagelstenen geen kans om putjes te maken. Daarnaast beschermt de polyesterbodem tegen vochtinvloeden. ABS, cabine-airco, bestuurdersairbag en ledverlichting horen bij de standaarduitrusting. De striping op de camper is stijlvol en zeker niet overdadig. Een klein luik rechts achterin geeft toegang tot de bagageruimte waar ook de huishoudaccu is ingebouwd. Dus voorzichtigheid met inpakken is geboden. Deze ruimte is voorzien van sjorogen en verlichting. Fietsen mee? Laat dan een stevig fietsenrek monteren, bij voorkeur op het chassis. Voor al te groot campingmeubilair is weinig plaats. Zoals bij iedere camper, is ook deze Rapido uit te breiden met diverse opties die het reizen veraangenamen.

Wonen

Een voorbeeld van comfort voor z’n tweetjes is de inrichting van de zithoek. ‘s Avonds heerlijk relaxen op de beide voorstoelen, de benen omhoog op de zijbanken. Tijdens de maaltijd gezellig tegenover elkaar, ieder op z’n eigen bankje, wat wil je nog meer. De vierkante tafel is royaal van formaat, een slag kleiner zou heus niet misstaan. Opvallend veel licht komt er binnen door het grote panoramadakluik in de cabine en ook nog eens door het dakluik boven de tafel. Vooral bij hitte is het prettig dat beide dakluiken open kunnen bij stilstand. De nieuwe houttint ‘Elegance’ heeft een chique uitstraling, voor de finishing touch zorgen de met chroom afgewerkte kastdeuren.

Keuken

Wanneer je de camper binnenkomt staat direct links van de toegangsdeur de blikvanger, het keukenblok. Pontificaal in het midden van de wagen, min of meer als afscheiding tussen het slaap- en zitgedeelte. Met witte hoogglans kastdeuren is het een fris geheel. Naast een tweepits gasstel en een ronde spoelbak rest weinig aflegruimte op het aanrecht; een uitklapbaar verlengstuk brengt uitkomst. Wel is de keuken uitgerust met handige snufjes zoals een keukenrolhouder, hangend onder de bovenkast, en een wandkruidenrek. Een goede vondst is de glazen achterwand van het keukenblok, zo houd je zicht vanuit de zithoek naar achteren. Toch een ‘afgesloten’ slaapkamer maken? Dat kan door een houten schuifdeur tot aan het aanrecht te sluiten en door het gordijn voor de glaswand te trekken, in de slaapkamer. Een grote koel-/vriescombinatie staat tegenover de toegangsdeur, mooi uitgevoerd in grijs metallic.

Slaap-/toiletgedeelte

In het 1,35 meter brede queensbed kun je prima aan beide zijden instappen. Opvallend is het grote, lage raam in de zijwand naast het bed. Veel bergruimte onder het bed, goed bereikbaar omdat je het bed makkelijk omhoog zet. Een ruime hangkast staat in de doorloop naar het bed. Boven deze kast is een voorziening voor een tv gemaakt. Zo kun je de tv in de gewenste richting draaien, naar de zithoek of richting bed. In de hoek naast de kast staat een sierlijk gevormd wastafelmeubel, een praktische plek. Door een handig foefje verandert deze ruimte in een opmaakhoek. De wastafel sluit af met een plank, de kraan verdwijnt achter de spiegelwand et voilà, veel ruimte en goed zicht!

Achterin de hoek van de camper is de afgesloten douche-/toiletruimte. Tegen de achterwand staat de Thetford toiletbank. Voordeel van zo’n toiletbank is het gemakkelijk reinigen ervan, geen lastige, moeilijk bereikbare hoekjes. Voorin creëer je een douchebak door middel van plexiglas vouwdeuren. De ontstane ruimte is niet royaal, maar voldoet.

Dat deze Rapido 640 een echte tweepersoonscamper is, staat buiten kijf. Er is echter een mogelijkheid om hierin met vier personen te reizen. De twee zijbanken in de zithoek zijn om te bouwen tot twee reiszitplaatsen met gordels. Wanneer je bovendien kiest voor een hefbed boven de zithoek, kun je in elk geval één logé herbergen. Knap doordacht concept, een wagen van nog geen zesenhalve meter, comfortabel uitgerust en verrassend qua ruimtelijk gevoel. Voor een basisprijs van rond € 63.000 heb je hier een fijne reisgezel aan.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.