Knaus BoxLife 630

LIVING IN A BOX

BoxLife 630

Dat er bij de Knausfabriek in Jandelsbrunn met een schuin oog naar andere branches wordt gekeken, toont het nieuwe BoxLife-concept. Zoals een groot Zweeds meubelmerk speelt met woninginrichting, zo biedt Knaus vele mogelijkheden voor het camperinterieur. Dus u bepaalt min of meer zelf de inrichting, bijvoorbeeld afhankelijk van uw favoriete sport. Afgelopen januari bracht Knaus deze BoxLife als nieuwkomer op de CMT in Stuttgart. Voor ons aanleiding om deze allrounder uit de Knausfamilie eens nader te bekijken.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: Knaus

Exterieur en reizen

Er komen steeds meer actieve en sportieve camperaars en de buscamper lijkt de favoriete reisgenoot van deze groep. Voor de, dikwijls kostbare, benodigdheden die een geliefde hobby met zich meebrengt biedt Knaus met de BoxLife een doeltreffende oplossing.

Het model BoxLife kent drie uitvoeringen: de 540 MK, de 600 MQ en de 630 ME. De eerste twee staan standaard op een Fiat 2.0 Multijet 115 pk uitvoering, de 630 ME krijgt meer power toebedeeld, namelijk 130 pk. Wij kiezen voor de ruimste variant, de 630 ME. Een wagen met lengtebed of verstelbaar hefbed. Knaus bouwt de 630 op de langste uitvoering van de Fiat Ducato met hoogdak. Cruise control, verwarmbare spiegels, bijrijdersairbag en airco zitten in het Fiat pakket (optie). De BoxLife bezit een koudebrugvrije polyethyleen isolatie met textielbekleding aan de binnenzijde. LIcht valt binnen door zes opbouwramen. Opvallend is de plaats van de gasbun, achter de bestuurdersstoel, onder de tafel. Handige plek, echter beperkt tot één gasfles van elf kg. Een 110 liter schoon- en 90 liter vuilwatertank, daarnaast een royaal laadvermogen van 530 kg – zulke cijfers zijn ruim voldoende voor deze kampeerbus.

Wonen en koken

Lekker ruim oogt de zithoek, mede dankzij de mogelijkheid te kiezen voor een hefbed erboven. Dit hefbed heeft redelijke afmetingen, 1.94 x 1.30 m, en is elektrisch of met de hand bedienbaar. Prettig voor passagiers op de dinettebank is de mogelijkheid de twee stoelen iets uit elkaar te schuiven. Door het gebruik van veel kunststof in Petrol blauw is de interieuruitstraling modern. De stoffering omvat twee standaardtinten, optioneel nog één stofkeuze en de luxe lederen variant. Dan het keukenblok, half voor de schuifdeur geplaatst verbergt dit een nieuw foefje. De vier keukenladen onder het gasstel kunnen in twee richtingen worden geschoven; zo is de inhoud zowel binnen als buiten bereikbaar, slim! Het tweepits gasstel en de spoelbak laten geen aflegruimte over, een inklapbare aanrechtverlenging biedt uitkomst. Met nog drie laden en een bovenkast bevat deze keuken flink wat bergruimte. De compressorkoelkast (90 l) is op ooghoogte aangebracht, boven de kledingkast. Comfortabel is de standaard hordeur om vliegend gespuis buiten te houden. De Truma combi 6, voor verwarming en warm water, is onder de dinettebank geplaatst.

Slapen

De ruimte achterin kunt u naar behoefte zelf indelen. Om te profiteren van de grootst mogelijke bagageruimte is het hefbed de beste optie. In een bak van 1.90 meter liggen twee matrassen van 1.80 x 87, misschien niet ideaal voor de uit de kluiten gewassen camperaar. Afhankelijk van de mee te nemen bagage is het achterbed variabel in hoogte verstelbaar. Staat het bed in de hoogste stand dan biedt dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld fietsen ‘s nachts binnen te houden. Voorwaarde: geen claustrofobische neigingen met een hoofdruimte van 50 cm en 1.20 m bedbreedte (tussen de bovenkasten). Een trapje helpt de 75 cm hoge instap te overbruggen.

Douche/toilet

Optioneel kan de camper worden uitgerust met een doucheruimte in de doorloop naar achter. Door aan beide zijden een halfronde schuifdeur te sluiten ontstaat een douchecabine. Het toilet staat tegen de zijwand ernaast. De kleine wastafel en spiegel in de hoek zijn moeilijk bereikbaar. Wie liever een ruimere doorloop heeft kiest voor de compacte badkamer waarin je doucheruimte afscheidt met een gordijn.

Resumé

Zonder twijfel zal de Knaus BoxLife goed aanslaan bij de consument. Het moderne interieur en de flexibiliteit van de bergruimte maken deze buscamperserie aantrekkelijk. Een wagen voor de sportieve camperaar, bed omhoog, dure sportfiets eronder en rijden maar! De basisprijs van € 57.153,- is niet maatgevend omdat veel noodzakelijke toebehoren onder een optiepakket vallen.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.