Hymer B 534 DL DuoMobil

COMFORT EN PLEZIER VOOR TWEE

B 534 DL DuoMobil

De Hymer B-klasse heeft sinds 1981 weinig aan populariteit ingeboet. Door toepassing van de nieuwste bouwtechnieken staat deze bestseller opnieuw in het zonnetje. Twee ontwikkelingsjaren resulteren in een afgeslankte, gemoderniseerde camper genaamd B-DL. DL staat voor DynamicLine, zo betitelt Hymer de smallere carrosserie. Er is keus uit acht verschillende indelingen. Wij pikken er de creatief ingerichte DuoMobil uit, net onder de zeven meter en typisch een wagen voor met z’n tweetjes.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: Hymer

De ontwikkeling was een doorlopend proces van wikken, maar bovenal van wegen. Elke gewichtsbesparing, hoe miniem ook, telde mee. Met de slankere carrosserie is al direct veertig kilo bespaard. Het gewicht van de Duo blijft net onder de 3000 kilo. De typerende Pual bouwwijze is nu compleet houtvrij, met aluminium binnen- en buitenlaag. De dubbele bodem waarin de wielkasten verdwijnen is 6 centimeter hoger. Ook tijdens de meubelbouw telde elk grammetje, duvels en lijm werden uitgebannen! Hiervoor in de plaats komen aluminium strips en kunststof verbindingen met verbluffend resultaat. Deze methode is behalve gewichtbesparend ook minder arbeidsintensief. Het is bijna onvoorstelbaar, maar in 64 minuten loopt er in de Hymerfabriek in Bad Waldsee een B-DL van de band!

Exterieur

Deze Hymer is acht centimeter smaller en qua bestickering wat meer ingetogen. Wat blijft is de vertrouwde Fiat Ducato-basis en het AL-KO chassis. Standaard is de B-DL uitgerust met een 2.3 130 pk Euro 6 motor. De zes centimeter hogere opbouw valt door de geringere breedte extra op. De ledkoplampen werden nieuw ontworpen; als de richtingaanwijzer wordt gebruikt knippert de dagrijverlichting mee (aan één kant). Zoals veel camperfabrikanten hanteert ook Hymer de bredere toegangsdeurmaat van 60 centimeter. Toch een stuk comfortabeler in- en uitstappen.

Leuk speeltje is het nieuwe mediasysteem met zes speakers en achteruitrijcamera. Zelfs is een camera onder de camper aangebracht; die loodst je boven het afvalwaterloospunt. De bijrijder kan dus binnen blijven.

Verrassende slaapkamer

Hymer koos niet voor de gebruikelijke slaapkameropstelling achterin, maar voor twee comfortabele bedden plus douche- en toiletruimte voorin. Met een druk op de knop zakt het hefbed omlaag – met twee lengtebedden. Een handig opstapje, verborgen in het ladenkastje, biedt een makkelijke instap. Aansluitend staat een smalle hangkast. Groot voordeel bij deze indeling is dat de partner niet hetzelfde slaapritme hoeft te aan te houden want de zithoek blijft intact. Of: de één geniet van een rustige leesplek, terwijl de ander een spannende film kijkt. Ideaal toch?

Douche en toilet

Naast aan het hefbed staan de gescheiden douche- en toiletruimte tegenover elkaar. De stevige houten toiletdeur sluit indien gewenst het slaapgedeelte af van de leefruimte. Zo ontstaat er ook een fijne, privé kleedruimte. Met hoekwastafel, draaitoilet en grote spiegelwand is de toiletruimte comfortabel ingericht. Ook de ruime douchecabine is oké en voorzien van dakluik en praktische open vakken voor doucheattributen.

Wonen en kokkerellen

Geen concessies qua comfort, was het motto tijdens de bouw en dat vinden we terug in het interieur. Het meubeldesign is stijlvol. De fraai afgeronde bovenkasten hebben nieuw ontworpen kleppen en handgrepen die eveneens het gewicht gunstig beïnvloeden. De knusse rondzit achterin, met rondom zicht naar buiten, zal ongetwijfeld favoriet zijn. Ideaal is de royale aflegruimte tegen de achterwand waaronder zich de garage bevindt. Nooit meer rondslingerende telefoons of tablets: hier is plaats genoeg. De verlichte hoekkasten met daarin fonkelende wijnglazen geven de zithoek allure. Alle bovenkasten en laden sluiten ‘softclose’ en de indirecte verlichting is sfeervol.

Bij een camper van krap zeven meter is de ruimte helaas niet oneindig. Dus rest er een compact keukenblok, tegenover de toegangsdeur. Desondanks is het compleet uitgerust met driepitsgasstel, royale spoelbak met een designkraan erboven. Prima geschikt als werkplek voor de kok. Drie brede laden bieden voldoende en overzichtelijke bergruimte voor het keukengerei. En gelukkig staat de tafel binnen handbereik, dus is aflegruimte altijd dichtbij. De koel-vriescombinatie die naast de toegangsdeur staat, kan een flinke hoeveelheid levensmiddelen en drankjes koelen.

Voor de basisprijs van € 98.400,- staat er een met fantasie gebouwde camper klaar die menig koppel zal aanspreken. Tijdens het reizen zal de smallere carrosserie (2,22 meter) en daarmee de betere wendbaarheid velen bevallen. Dat compenseert de geringere binnenruimte wellicht ruimschoots. Of deze nieuwe B-DL serie ook een bestseller wordt ligt in de toekomst besloten.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.