Adria Compact Plus SLS

MET UITSCHUIFBARE SLAAPKAMER

Compact Plus SLS

Op het gebied van camperbouw weten ze van wanten in de moderne Adriafabriek, gevestigd in Novo Mesto (Slovenië). Spraakmakend is de SLS-versie van de Compact waarmee de fabrikant op de proppen komt. Bescheiden van afmeting, maar dankzij een ingenieuze slide-out-constructie verschijnt er een comfortabele binnenruimte. Om de wagen te leren kennen toeren wij een paar dagen door het Duitse landschap. Wij maken u graag deelgenoot van onze ervaring.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: CamperCaKe en Adria

Adria bouwt al jaren campers met een polyester dak en zijwanden, degelijk en goed opgewassen tegen weersinvloeden. Ook deze Compact SLS staat met zijn Comprex-constructie z’n mannetje.

Exterieur en reizen

De Compact heeft de Fiat Ducato als chassis met 130 pk als standaardmotorisering. De door ons bereden camper had een gerobotiseerde, automatische versnellingsbak, echt een aanrader om heerlijk relaxed te reizen. De Truma-verwarming is onder de dinettebank geplaatst, precies zoals het hoort! Verwarming daar plaatsen waar die het meest nodig is, in de woonruimte dus. De vuilwatertank is geïsoleerd en te verwarmen, dat was prima voor elkaar tijdens ons winterse uitstapje. Bij de schoonwatertank, linksachter onder het bed zit de vulopening tamelijk hoog. En wellicht is de dompelpomp, samen met het waterdruksysteem, nog een aandachtspuntje voor de fabrikant. Die is namelijk behoorlijk luidruchtig. Het verduisteringssysteem van de cabine werkt naar behoren maar dekt de rechter dodehoekspiegel enigszins af. Overigens wende dit snel tijdens de rit. In de garage, van beide zijden bereikbaar, past al het campingmeubilair én een reservewiel. Goed voor elkaar dus. De gaskast, links voor de garagedeur, biedt plaats aan twee grote gasflessen. Z’n metallic grijze neus, witte opbouw en pittige striping maakt deze handzame Compact tot een stoere camper.

Slaapkamer

We richten onze blik allereerst op de innovatieve achterzijde van deze camper. Hier scoort de SLS hoog mee. Want met één druk op de knop ontstaat een fantastisch ruim bed (2,00 m x 1,65/1,88 m) in lits-jumeaux vorm. Trouwens, het hele interieur ondergaat een metamorfose door deze slide-out. Vanaf de voorstoelen lonkt nu een gezellige slaapkamer met uitzicht door het grote achterraam. En het summum openbaart zich rond bedtijd. Want eenmaal prinsheerlijk onder de wol ligt u zowaar onder (de suggestie van) een romantische sterrenhemel. Een heerlijk plekje om na te genieten van een fijne dag. Aan beide zijwanden hangen leeslampjes en een lectuurtas, ook handig voor een eventuele bril. Onder het voeteneinde rechts is een kleine hangkast, af te sluiten met een schuifdeur. Bovenkasten ontbreken hier door het slide-out systeem, wellicht biedt een kledingkratje in de garage hiervoor uitkomst. Of gewoon economisch inpakken! Wel is er nog een ruim opbergvak in de traptrede naar het bed.

Keuken

Het keukenblok, links naast de toegangsdeur, is goed uitgerust. Blikvanger is het sierlijke, langwerpige driepitsgasstel met handige werkruimte ervoor. Opvallend functioneel trouwens, er passen drie flinke pannen op. Een robuuste kraan boven de vierkante spoelbak, een handig rekje tegen de zijwand, kortom een bruikbare werkruimte. Onder de bovenkasten is de afzuigkap keurig weggewerkt. Een Dometic koelkast (100 l) staat in het keukenblok. ’s Avonds wordt het sfeervol door de indirecte verlichting achter de plexiglazen raamomlijsting.

Toilet

De toiletruimte, tegenover de keuken, sluit met een stevige houten deur. Voldoende zitruimte bij toiletgebruik en de wastafel is slim verstopt in de spiegelwand naast het toilet. Praktisch is de stang die boven de douchebak hangt, wij vonden dit een handige kapstok. Tijdens een douchepartij houdt een kunststof vouwdeur de boel droog. Uiteraard wel even de jassen weghalen! Voldoende kastruimte voor toiletartikelen en goede verlichting maken deze badkamer compleet.

Wonen

De combinatie van wandbekleding en houtdesign met horizontale houtnerf straalt een luxe woonsfeer uit. De Fumo lederen meubelstoffering past perfect in het geheel. Overdag is het een prettig lichte woonruimte door het grote panoramadak en het grote dakluik. Ook de zithoek is ’s avonds sfeervol verlicht door indirecte verlichting rondom. Met een beetje goede wil kunnen zelfs vijf personen van de zithoek gebruik maken.

Resumé

Mede door z’n beperkte lengte (5,99 m) en breedte (2,12 m) is de SLS een toffe reisgenoot. Eenmaal aangekomen op de bestemming krijg je er vervolgens zomaar zeventig centimeter binnenruimte bij. En, bij temperaturen dik onder nul genoten wij van een aangenaam verwarmd huisje. Voor een prijs van € 72.613 bent u met deze Adria Compact SLS in elk geval verzekerd van veel bekijks op de camping of camperplek.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.