Laika Ecovip L 3009

modern en comfortabel

Ecovip L 3009

Laika bouwt zijn campers in het Italiaanse San Casciano in Val di Pesa, in een van de meest geavanceerde fabrieken van de Europese camperindustrie. De Ecovip vormt Laika’s belangrijkste en traditierijkste serie. Voor 2021 werd deze lijn, die zowel integralen als halfintegralen omvat, van buiten en van binnen geheel vernieuwd. Wij nemen de nieuwkomer in deze serie, de halfintegrale Ecovip L 3009, onder de loep.

Tekst: CamperCaKe / Foto’s: fabrikant

Deze wagen heeft een afwijkende breedte van 2,25 m en een lengte van 6,99 m. Eens kijken of we het dolce-vitagevoel te pakken krijgen.

Exterieur

Allereerst zien we een innovatieve achterwand waarin de speels doorlopende verlichting met verticale ledstreepjes een echte blikvanger is. De nieuwe striping geeft de wagen een chique uitstraling. Maar, belangrijker dan de nieuwe look van de Ecovip, is z’n structurele verandering. Zo heeft de doorlopende dubbele bodem nu een hoogte van 16 tot 30 cm. Naast de watertanks en technische installaties biedt deze ruimte ook plaats aan opbergvakken. Interessant is de doorlaadruimte onder het zitgedeelte voorin met buiten- en binneningangen waarin zelfs ski’s passen. Ook de techniek van de Ecovip-campers is verbeterd: de vuilwatertank is uitgebreid met een elektrische aftapkraan, alle deuren en kleppen van de camper zijn centraal te vergrendelen en er is een nieuw bedieningspaneel.

Bij de opbouw zien we een nieuwe Hartal toegangsdeur (60 cm) met raam en dubbele vergrendeling. De grote, geïsoleerde en verwarmde garage achterin biedt een laadvermogen van 250 kg. E-bikes, surfplanken of tuinstoelen, het past er allemaal in. Naast de Truma Combi 6 verwarming/boiler biedt Laika ook de mogelijkheid om voor Alde vloeistofverwarming te kiezen. De Ecovip L 3009 staat op een Fiat Ducato onderstel met laag breedspoorchassis en heeft in de standaarduitvoering een 120 pk motor.

Interieur

Bij het binnenstappen krijg je een wauwgevoel, wat een gave interieurstijl! Er is keus tussen een lichter en een donkerder meubeldecor. Wij zien hier de donkere houttint die fraai combineert met de glanzende crèmekleurige kastkleppen. Artistiek verantwoord zijn de lichthouten wanddelen met print die verspreid door de camper zijn aangebracht. Prettig veel licht komt door het grote panoramadak in de cabine. Deze cabine ziet er gelikt uit met fraaie leeraccenten en mooi gevormde hoekkasten. De zithoek is opvallend ruim en aan de soepel verschuifbare tafel vinden we vijf goede zitplaatsen. Tegen het plafond is een 6 mm dikke dakbekleding aangebracht zodat er minder warmteverlies ontstaat. Sfeervolle indirecte verlichting bezorgt je ’s avonds het dolce-vitagevoel. Wel handig dat alle lampen afzonderlijk bedienbaar zijn.

Slapen

Twee comfortabele eenpersoonsbedden staan achterin, een brede traptrede zorgt voor een gemakkelijke instap. Dit is trouwens de enige opstap in de camper, want de hele binnenvloer is verder vlak. Top! De slaapkamer oogt behaaglijk, fijn dat er goede leeslampen aanwezig zijn. Onder beide bedden bevindt zich kastruimte, aan de ene zijde een hangkast. De kast onder het andere bed is bijzonder praktisch omdat deze uitschuifbaar is. Laika biedt de keuze voor een hefbed boven de zithoek, handig als je wel eens een logé mee op reis neemt.

Douche en toilet

De toiletruimte is multifunctioneel met een douche die volledig gescheiden kan worden van de rest van de badkamer. Het wastafelmeubel is een tikje royaal ten opzichte van de badkamerafmetingen waardoor er een krappe ruimte voor het Thetford draaitoilet overblijft. Een klein raam en een dakluik laten voldoende frisse lucht binnen. De houten toiletdeur kan ook als slaapkamerdeur fungeren, een kunststof vouwdeur geeft je dan privacy op het toilet.

Keuken

Op het keukenblok, dat naast de toegangsdeur staat, trekt de robuuste vaste kraan boven de roestvrijstalen spoelbak de aandacht. Het driepitsgasstel biedt voldoende ruimte voor royale pannen en de afzuigkap laat de kookluchtjes verdwijnen. Met drie brede overzichtelijke laden en twee bovenkasten is er voldoende bergruimte. De werkruimte op het aanrecht is wat beperkt. Naast de keuken staat de smalle Thetford koelkast (142 l) met vriesvak.

Resumé

Laika is up-to-date met zes usb-aansluitingen in het interieur. Daar kun je mee uit de voeten. Jammer dat de standaarduitvoering slechts een 120 pk-motor biedt. Beetje karig. Verder is de passagiersairbag optioneel. Die is echter een must! Wat interieuraankleding betreft maakt Laika z’n reputatie van stijlvolle designer beslist waar. De prijzen beginnen bij € 83.490.


Technische gegevens(opgave fabrikant)
Chassis
Fiat Ducato breedspoor light
Motor
2.2 l diesel Multijet2 Euro 6d-temp
Max. vermogen
88 kW/120 pk
Max. koppel
320 Nm bij 1400 toeren
Wielbasis
380 cm
Lengte
699 cm
Breedte
225 cm
Hoogte
296 cm
Stahoogte
210 cm
Maximummassa
3500 kg
Rijklaar gewicht
3050 kg
Laadvermogen
450 kg
Bed achter
2 maal 197 x 82 cm
Hefbed (optie)186 x 121/100 cm


U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.