Rapido 803F

VERRASSEND FORMAAT EN EIGENTIJDS INTERIEUR

803F

De Rapido camperfabriek in het Franse Mayenne is een echt familiebedrijf met inmiddels vijfenvijftig jaar ervaring. De drie mensenfiguren die in het Rapido-logo te zien zijn symboliseren het feit dat de derde generatie van de familie Rousseau aan het roer staat.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: CamperCaKe en Rapido

Fransen zijn dol op campers. Vooral in Frankrijk zelf zie je een grote variatie van in Frankrijk gebouwde campers. En praktisch elk dorp koestert z’n eigen camperplek. Voldoende reden voor TopCamper om de schijnwerper weer eens op een Frans product te richten. Bovendien maakt deze fabrikant een switch qua interieur die de modebewuste camperaar vast aanspreekt. Met een licht meubeldecor, Castello genaamd, gaat ook Rapido mee in de trend. Wij stellen hier de compacte integraal van nog geen zes meter voor en jazeker, alles zit erop en eraan.

Exterieur

Klein maar fijn is onze eerste indruk van de Rapido 803F. Het karakteristieke front van de integrale Rapido, inclusief drie ruitenwissers, is al tientallen jaren een begrip in camperland. Die derde ruitenwisser maakt vooral de passagier blij! Ook deze compacte 803 (5,94 m) wordt gekenmerkt door z’n polyester opbouw. De polyurethaan spanten en styrofoam isolatie – Rapido noemt dit Novatech constructie – vormen een garantie voor jarenlange waterdichtheid. Een speciale gelcoat voorkomt snelle verkleuring van de opbouw door UV-straling. Als basis voor de 803 dient een verlaagd Fiat Ducato chassis met een 2.3 liter 130 pk euro 6 motor. De wielbasis van 3,45 m zorgt voor een korte draaicirkel die goed van pas komt binnen de bebouwde kom. Praktisch is een verlaging in de polyester garagebodem voor meer bergruimte, mogelijk gemaakt door de chassis verlengbalken weg te laten. Bijkomend voordeel: gewichtsbesparing! Trouwens, ook onder het woongedeelte treffen we zo’n extra verdieping aan. Dus ook binnen is er zo’n handig vloervak. De leidingen en de schoonwatertank zijn vorstvrij opgeborgen, de vuilwatertank bij de achteras echter niet. De garage is belaadbaar tot 150 kg en naast de kampeerspullen is er zeker plek voor twee vouwfietsen. Met raam, afvalbak en dubbele sloten is de Hartal toegangsdeur goed uitgerust, beter bestand tegen ongenood bezoek. Onder de geïntegreerde instap (binnen, achter de deur) heeft Rapido nog een elektrisch bedienbare opstap geplaatst. Dat is comfortabel binnenkomen dus.

Wonen en koken

Een knap staaltje werk levert de fabrikant door met de beperkte afmetingen toch zo’n ruimtegevoel te creëren. Hieraan draagt ongetwijfeld het lichte, trendy interieur z’n steentje bij. De bovenkastkleppen geven cachet door een hoogglanzend oppervlak. Daarbij maakt de sfeervolle indirecte verlichting met creatieve accenten er ’s avonds een knus huisje van. Een plissé rolgordijn verduistert het voorraam in een handomdraai. In de zithoek kunnen vier volwassenen relaxed plaatsnemen. Vooral het soepel draaibare tafelblad draagt bij aan dit comfort. Boven de bank is ruimte voor de tv, een design leesspotje maakt de bank tot een heerlijke leesplek. Het compacte keukenblok, naast de toegangsdeur, oogt fris door het witte front. Hier treft de kooklustige camperaar alle voorzieningen zoals een Smev tweepits gasstel met afzuigkap. Boven de ronde spoelbak van mat rvs wafelmotief staat een robuuste kraan. Zelfs een kruidenrek en keukenrolhouder ontbreken niet. Naast een besteklade bieden twee brede, diepe lades overzichtelijke opbergruimte. Aansluitend staat de smalle Dometic koelkast met ruim vriesvak binnen handbereik van de kok.

Slapen

Bij het tweepersoonsbed (203 x 140 cm) dat dwars tegen de achterwand staat is er een raam boven het voeteneinde. Een dakluikje geeft hier verfrissing. Kleine dingen leg je snel weg in de open aflegruimte boven hoofd- en voeteneinde. Twee deuren onder het bed geven toegang tot een royale hang-legkast. Samen met de twee bovenkasten lijkt dit voldoende kastruimte voor twee personen. Er kunnen trouwens ook logés mee. Daarvoor hangt een hefbed boven de voorstoelen dat 191 x 140 cm meet.

Douche en toilet

Keurig oogt de douche- en toiletruimte waarbij de grote spiegel met verlichtingsaccenten de blikvanger is. Fantasierijk klapt de wastafel, boven het toilet, onzichtbaar weg in de wand (zie foto’s). Onder het vloerdeel voor het toilet ligt de douchebak. De creativiteit van fabrikanten lijkt oneindig om de consument alle comfort te bieden. Zo is ook hier een opfrissertje geen probleem.

Reizen

Deze compacte Rapido 803F is ongetwijfeld een fantastische reisgenoot. Geknipt voor stedentripjes door z’n korte draaicirkel en beperkte lengte. Het behaaglijke binnengevoel draagt bij aan sfeervolle winteravonden. De Rapido 803F heeft een vanafprijs van € 76.200.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.