Niesmann + Bischoff Smove

Een stijlvolle halfintegraal

Smove

Aan de oever van de Wolfgangsee werd in juli op elegante wijze het broertje van de Flair en de Arto aan de internationale pers voorgesteld. Het ontwikkelen van de Smove kostte drie jaar en leidde tot innovatieve oplossingen voor interieur en exterieur. Resultaat: een moderne, trendy en aerodynamisch vormgegeven halfintegraal waarvan de cabine bijna onzichtbaar overgaat in de opbouw. Vooralsnog is de Smove bestemd voor twee personen.

Tekst: ­CamperCaKe Foto’s: Niesmann+Bischoff, CamperCaKe

De naam Smove is een samentrekking van smart en move, begrippen die eigenlijk op veel moderne campers van toepassing zijn. Een iets markantere naam had dit potentiële stijlicoon niet misstaan. Maar dat zal de mogelijke koper een zorg zijn. Die moet trouwens nog even geduld hebben; deze topper is leverbaar vanaf maart 2017. Er is dan keus uit twee lengten en vier indelingen.

Buitenkant en techniek

Geen twijfel mogelijk: neus en grille tonen duidelijk de familierelatie. De achterzijde is zelfs een kopie van grote broer Arto. Zo zijn de achterlichten en ingebouwde achteruitrijcamera kenmerkend voor de hele N+B-vloot. De in de achterzijde verwerkte spoiler zorgt voor een betere wegligging. Aandachttrekkers zijn de fraai oplopende daklijn en de vloeiende overgang van cabinedeuren naar opbouw.

Basisvoertuig is een Fiat Ducato met AL-KO chassis; de 2.3 multijet motor met 130 pk is standaard. Dankzij het lage zwaartepunt en de zeer stijve constructie heeft de Smove een perfecte wegligging. Het dak is een polyester-aluminium sandwichconstructie, de wanden bestaan uit een aluminiumsandwich. Van de twee panoramadakluiken kan het achterste, boven de zithoek, ook als elektrisch schuifdak worden besteld. Daarachter is ruimte om zonnepanelen en satellietschotel verzonken te monteren. Technisch gezien een knap staaltje werk!

Nog zo’n curieus snufje: de garagedeur aan de rechterkant kan als elektrische schuifdeur functioneren, handig op kleinere parkeerplaatsen. In deze garage is voldoende ruimte om fietsen en kampeerspullen te bergen. Via het serviceluik, net achter het linker portier, kun je stroom aansluiten en water bijvullen en lozen. Schoonmaken van de watertank kan van binnenuit. Een opstapje is niet geïntegreerd; ondanks een uitklapbare trede is er een tamelijk hoge instap. Zoals je mag verwachten in deze prijsklasse is de aanleg van het leidingwerk en bedrading keurig voor elkaar. De ledverlichting en voorbereiding voor zonnepanelen en satelliettelevisie zullen in de smaak vallen bij de eigentijdse camperaar.

Interieur

Door de twee forse dakluiken komt veel licht binnen. Zo wordt een ruimtelijk effect bereikt dat de geringere camperbreedte, 2,25 m, verdoezelt. Ook de stahoogte, van voren naar achteren 1,98 m, draagt hieraan bij. Wel is er een flinke opstap (14 cm) naar de zithoek; die vergt enige gewenning. Origineel is de inklapkeuken in de woonruimte. Ontworpen met een knipoog naar de jaren zeventig toen die gebruikelijk was in de caravanbouw. Afgedekt is er een soort bureaublad, opengeklapt een hippe keuken met twee gaspitten. De praktische glasplaat onder de gaspitten is snel gepoetst na het kokkerellen. De opengeklapte afdekplaat biedt voldoende werkruimte. De drie laden in het keukenblok zijn ‘half’ breed omdat het vanuit de badkamer weggedraaide toilet hier ruimte inneemt. Qua zithoekkeuze is er voor elk wat wils! U kunt kiezen voor twee zijbanken en een ronde middentafel. Samen met de cabinestoelen ontstaat een gezellige vijfpersoons zithoek. Of u kiest de zogenaamde barzit, een zeldzamere indeling: een vaste grote tafel met pilotenstoel en een dwarsbank tegen de andere wand; de luxe van drie fauteuils dus. Sierlijk is de vloeiende, doorlopende lijn van de bovenkasten rondom in wit en licht eikenhoutoptiek. Als voor de bekleding leer wordt gekozen, ondergaat het interieur een metamorfose. Naast het meubilair krijgen ook de wanden dan een lederen behangetje; een stijlvol geheel.

Douchen en slapen

Creatief en doordacht is de badkamerinrichting met wegdraaiend toilet en wastafelmeubel. De stevige houten badkamerdeur kan tevens de leefruimte afsluiten. Zoals gezegd draait het toilet weg onder de keuken, de wastafel verdwijnt aan de andere zijde onder het bed. In een mum van tijd is zo een riante douchecabine ter beschikking, afsluitbaar met een kunststoffen vouwdeur. In de doorloop naar de slaapkamer, tegenover de natte cel, staat de smalle Thetford koelkast met grote flessenlade.

Er valt veel te kiezen in de Smove, ook wat bedden betreft. De camper is verkrijgbaar in twee lengten, afhankelijk van de bedopstelling. De 6.9 (6,93 m) biedt een tweepersoons dwarsbed. De 7.4 is door twee eenpersoonsbedden langer (7,43 m). Slim is de bovenkastconstructie waarvan de eerste hoekkasten beduidend breder zijn, daar is nog geen andere fabrikant opgekomen! Met nog kastruimte onder de bedden en een staande kast naast de koelkast is er in elk geval voldoende garderoberuimte.

Eén ding staat vast: eenmaal in het bezit van deze Smove zult u over bekijks geen klagen hebben! Op 27 en 28 september te zien bij Van Venrooy in Oss en in oktober ook op de Jaarbeurs in Utrecht. Prijzen voor de Smove 6.9 beginnen bij € 91.650,-.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.