Concorde Charisma 850 L

MAG HET EEN ONSJE MEER ZIJN?

850 L

Het Noord-Beierse gehucht Aschbach dankt zijn bekendheid aan de daar gevestigde Concordefabriek. Ruim vijfendertig jaar produceert men hier de premiumklasse onder de campers. Indrukwekkende verschijningen, mede vanwege de bouw op het hogere Ivecochassis en de forse dubbele vloer. Met name geïnteresseerd in de binnenhuis-architectuur nestelen wij ons in de Charisma 850 L. Naast de standaardluxe beschikt de wagen die wij bekijken over een aantal extra’s. Dat is tevens het sterke punt van deze fabrikant: individualiteit tot in detail.

Tekst: CamperCaKe

Foto’s: fabrikant

Een camper van dit formaat krijgt uiteraard een stevig onderstel. De door ons bekeken Concorde troont op een Iveco 70 C 21 chassis met een maximaal draagvermogen van 7490 kg. Bij een ledig gewicht van 5465 kg rest er dus 2000 kg laadvermogen. Daarvoor moet de gemiddelde camperaar flink aan de sjouw. Voor de 3 l Euro 6 motor die 205 pk levert is geen berg te hoog. En, met een 8-traps automaat, luchtgeveerde stoelen en grandioze vergezichten reist u als een vorst!

Cabine en autonomie

Grote busspiegels dragen bij aan een veilige reis. De cabine is een geheel eigen ontwerp van Concorde. Zo plaatst de fabrikant de stoelen verder naar voren en is het stuur afneembaar. Dat maakt het mogelijk om de bestuurdersstoel zonder gesjor bij te draaien. Het dashboard oogt sobertjes maar is uitgerust met alle noodzakelijke instrumenten. Jammer dat door deze aanpassingen beide airbags ontbreken! In de dubbele vloer is naast de ruimte voor watertanks meer dan genoeg plaats voor kampeerspullen. De elektrische installatie is van dien aard dat u dagen in de vrije natuur kunt doorbrengen. Ook de watervoorraad staat flinke douchepartijen toe en met een 140 l lpg-tank zit u niet snel in de kou.

Wonen en koken

Instappen is niet het goede woord – in een Concorde schrijdt men binnen, over vier treden. Het ruimtelijk gevoel is enorm, vooral als we beseffen dat deze gigant (8,59 m) slechts zo’n anderhalve meter langer is dan de gemiddelde camper. In de living met barzitindeling staan drie luxueuze zetels uitnodigend klaar. Trouwens, de dikke kussens van de L-bank hebben ook aantrekkingskracht. Luxaflex voor de ramen geven een huiselijke sfeer. De tv zakt uit een bovenkast en een soundsystem produceert een voortreffelijk geluid. De wijnglazen fonkelen in de ledversierde glazenkast. Bij het keukenblok springt het aanrechtblad uit minerale grondstoffen met geïntegreerde spoelbak in het oog. Met daarnaast veel pannenruimte op het Thetford gasstel is dit een uitnodigende werkplek voor de kok. Twee apothekerskasten en veel laden kunnen verrassend veel ingrediënten bergen. Wel vergen de fraai glanzende bovenkasten met verborgen handgreep enige krachtinspanning tijdens openen en sluiten. De Dometic koel-vriescombinatie met gasoven bevindt zich naast de toegangsdeur.

Slapen en douchen

Dat we hier van een echte badkamer kunnen spreken zal u niet verbazen. Twee schuifdeuren maken het tot een fijne privéruimte. Voor de garderobe zijn drie hangkasten beschikbaar. Ertussen pronkt een sierlijk toiletmeubel. Het Jabsco toilet heeft een vaste tank. De keramische pot heeft helaas geen seniorenhoogte. De kwartronde douchecabine biedt een behoorlijke ruimte. Raam en dakluik brengen frisse lucht in de badkamer. Twee riante bedden, voorzien van een hoogwaardig slaapsysteem, staan tegen de achterwand. Verstelbare hoofdsteunen maken het mogelijk om relaxt de late film te volgen; want ook in de slaapkamer ontbreekt een tv-scherm niet. Fijn is de brede opstap, zo belandt u moeiteloos in bed. Een groot dakluik en twee ramen maken het tot een gezellige, lichte ruimte. Jammer dat we in deze Concorde geen USB-aansluitingen konden ontdekken, maar dat probleem zal zeker oplosbaar zijn. In de door ons bekeken wagen ontbreekt het hefbed in de cabine. Hiervoor in de plaats hangen bovenkasten.

Resumé

Deze Charisma biedt luxe in optima forma. Het meeste technische vernuft zie je niet aan de buitenkant maar bouw en uitrusting overtreffen de stoutste verwachtingen. Het prijskaartje van zo’n drie ton is snel opgeschreven en tja, dan verkoopt u toch gewoon de boot? Buiten kijf staat dat u in de Charisma leeft als God in Frankrijk.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.