Adria Active

NAAR KANTOOR EN OP AVONTUUR

Active

Voor de Sloveense fabrikant is de productie van buscampers al jaren gesneden koek. De Twin, zoals deze modelserie al jaren heet, wordt gemaakt van een Fiat Ducato-en blijkt van het begin een schot in de roos voor veel camperaars. Voor 2017 voegt Adria een verrassende, nieuwe loot toe aan het buscamperprogramma: de kleinere Active op basis van de Renault Trafic.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: Adria

De Active is een echte allrounder die onder de vijf meter lengte blijft. Daarmee is hij de actieve camperaar op het lijf geschreven. En met het oog op dagelijks gebruik spreekt Adria van een Multi Purpose Camper.

Exterieur

De MPC krijgt standaard de Renault Traffic met een 1.6 dieselmotor die 120 pk levert. Door de motor te voorzien van AdBlue-vloeistof, een technologie die de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt, voldoet deze aan de Euro 6 norm. Daarnaast zijn er nog twee motorvarianten: de 125 (met TwinTurbo) en 145 pk uitvoering, beide uitgerust met AdBlue techniek. Door montage van een hefdak heeft deze Active een hoogte van 2,03 meter. Dus bij een parkeergarage wel even de hoogte checken voor het binnenrijden! Als optie is een aangepaste vering verkrijgbaar waardoor de camper iets zakt tot een hoogte van 1,99 meter. Uiteindelijk dankt de Active wel z’n vele gebruiksmogelijkheden aan dit hefdak! In elk geval zijn aan- en uitkleden bij een stahoogte van 2,35 meter een stuk gemakkelijker. Voor de buitenzijde is er keuze uit zes kleuren waarvan vooral de rode en groene variant vrolijk ogen. Trouwens, in het straatbeeld gaat de Active tamelijk anoniem door het leven. Dankzij de verduisterde glazen ramen en het platte hefdak is de Active nauwelijks herkenbaar als camperbus. Hij is wel een krachtpatser, want met een rijklaargewicht van 2354 kg rest er 426 kg aan laadvermogen!

Wonen, kokkerellen

Eigenlijk vindt de camperaar binnen alles wat z’n hartje begeert. De goed draaibare en verstelbare cabinestoelen bieden, samen met de royale bank zelfs vijf perfecte zitplaatsen. Het strakke, flitsende Titan interieur past perfect bij de doelgroep. Ook het trendy keukenblokje achter de bestuurdersstoel biedt voldoende mogelijkheden. Twee gaspitten staan de kok ter beschikking, eronder ligt een donker getinte glasplaat. Met een geïntegreerde stalen wasbak ernaast vormt dit een fraai geheel. De compressorkoelbox heeft een inhoud van 36 liter. Ook is aan het keukengerei gedacht: enkele laden en vakjes bieden opbergruimte. De verschuifbare tafel haakt in een rail aan het keukenblok en rust op een poot. Uitgeklapt verandert het interieur direct in een genoeglijke woonruimte. Achterin de camper is voorzien in bergruimte, zelfs een hang-legkast hoort tot de uitrusting.

Er is in de Active een 20 liter schoonwatertank en een 30 liter vuilwatertank voorhanden. Een dompelpomp verzorgt de watervoorziening. Om ook ’s winters eropuit te gaan is de aanschaf van een Webasto dieselkachel een must. Die staat vermeld in de optielijst.

Slapen

Ruimtewonder Active beschikt over over twee bedden. Zo kunnen in deze bus vier personen overnachten. Door de bank om te bouwen ontstaat een bed van 1,16 x 1,90 meter. Het bovenbed, onder het hefdak, is iets ruimer: 1,21 x 2,00 meter. Er is geen trap nodig om in het bovenbed te stappen. Ambiance ledverlichting maakt het ’s avonds extra sfeervol. Badderen lukt binnen helaas niet, wel een kattenwasje bij de wasbak van het keukenblok. De Active beschikt over een buitendouche voor de echte diehards (of gewoon even op de zon wachten). In het keukenblok is ruimte vrij voor een Porta Potti, een draagbaar chemisch toilet. Dat behoort niet tot de standaarduitrusting.

Reizen

Door de achterbank weg te klappen ontstaat achterin veel bergruimte. Dan blijkt dat deze Active voor geen kleintje vervaard is. De sportieveling reist graag met z’n duikuitrusting, surfplank of bergsportspullen. Ook de fiets- en motorliefhebbers komen aan hun trekken, kortom mogelijkheden te over. Trouwens, ook rondom huis kan zo’n pakezel handig zijn! Voor de basisprijs van € 54.000 zal deze alleskunner de sportieve kampeerder vast aanspreken. Groot pluspunt is z’n alledaagse bruikbaarheid, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. In elk geval staat Adria met deze Active prijstechnisch sterk ten opzichte van de concurrenten zoals de Volkswagen California.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.