Pössl Roadstar 600 L

KLEIN MAAR FUNCTIONEEL

Roadstar 600 L

Wat populariteit betreft komt de buscamper tegenwoordig niets te kort. Op elke camperbeurs is het steevast dringen geblazen rondom de bussen. Allicht heeft dit alles te maken met de vele mogelijkheden die deze campers bieden, rondom huis én op reis. De consequentie van minder leefruimte neemt menig camperaar graag voor lief. Fabrikant Pössl produceert al vijfentwintig jaar buscampers; dit merk heeft z’n sporen op het gebied van ontwikkeling dus wel verdiend. Op de beurs in Stuttgart, begin januari, stond de jongste telg te pronken: de 5,99 meter lange Roadstar 600 L. Wij bekeken deze compacte bus eens nader.

Tekst: CamperCaKe Foto’s: Pössl, CamperCaKe

Bij Pössl nemen ze een Citroën Jumper of een Fiat Ducato bestelbus in een mooie metallickleur en kleden deze op de juiste manier aan met kasten, keuken en bed. Deze fabrikant besteedt tijdens de bouw veel aandacht aan isolatie van dak, vloer en zijwanden. Zo ontstaat een prima reiswagen voor elk jaargetijde. Zonder goede isolatie krijg je vooral in de winter veel last van vocht. Voldoende ramen en dakluiken zorgen voor veel licht in de camper. Door de donkergetinte opbouwramen kun je overdag wel van binnen naar buiten kijken maar niet andersom. Deze ramen zijn allemaal te openen en voorzien van combirollo’s.

Sterk verbeterd is het openen en sluiten van de grote schuifdeur. Dit struikelblok, waar vooral de camperaarsters onder ons normaal gesproken tegenaan lopen, vergt nu veel minder kracht. Praktisch geluidloos trekt de SoftLock van Pössl de deur in het slot. Dat is trouwens ook een stuk prettiger voor de mensen in de buurt van je camper! Top is de grote hordeur waarmee je vliegend gespuis ’s zomers buiten de deur houdt. Via de grote achterdeuren krijg je snel toegang tot de ruimte onder de bedden waar gasfles en kachel zich bevinden. Door de bedden omhoog te zetten kan de camperbus zelfs als verhuiswagen dienst doen. Een sterk punt, dit dubbele karakter van de Pössl. De kachel van Truma houdt ook bij temperaturen ver onder nul de camper behaaglijk warm. Ben je een liefhebber van fietsen, laat er dan een Busbiker fietsenrek op monteren, ook geschikt voor fietsen met trapondersteuning.

Slapen en douchen

Knap doordacht is de indeling van deze camper; ondanks de beperkte binnenmaten verrast de Pössl met voldoende kastruimte. Achterin de camper, voor de openslaande deuren, staan twee eenpersoonsbedden voor je klaar. Uniek bij deze uitvoering is de mogelijkheid om er een riant tweepersoonsbed van te maken. Praktisch bereikbaar is de hangkast onder het voeteneinde, door de gedeelde lattenbodem omhoog te zetten pak je zonder bukken je outfit. Kasten rondom, leeslampjes, klein dakluik – kortom, compleet uitgerust. De van Pössl bekende doorloopdouche vind je ook in deze Roadstar. Het vloerdeel in de doorloop verwijder je en zo verschijnt de douchebak. De ronde draaideur houdt slaap- en woondeel droog. Boven het Thetford draaitoilet hangt een opklapbare wastafel: de kraan doet tevens dienst als douche. Een klein, ondoorzichtig klapraam verzorgt aanvoer van frisse lucht.

Wonen en koken

De zithoek bestaat uit twee draaibare voorstoelen en een dinettebank. Daartussen staat een vaste smalle tafel. Vanaf elke zitplek heb je zicht naar buiten. Bergruimte in de dinettebank bereik je via een klep aan de zijkant. In de vloer onder de tafel is nog een kleine ruimte verstopt. Er is keus uit leuke, nieuwe bekledingsstoffen. Daar zitten verrassend vrolijke kleurtjes bij. Bij de kastkleppen en het keukenblok heb je de keus uit wit of houtkleur. Veel mogelijkheden dus om de inrichting naar je hand te zetten.

De keuken, klein maar fijn, beschikt over de noodzakelijke voorzieningen. Het blok is half voor de grote schuifdeur geplaatst zodat je bij mooi weer lekker ‘buiten’ aan het kokkerellen bent. Het aanrecht bestaat uit twee delen. Een tweepits gasstel met glazen afdekplaat neemt de helft in beslag. Daarnaast is een hoger deel met een roestvrijstalen wasbak en vaste kraan. Het keukengerei past in de laden van het keukenblok en de bovenkast. Voor een beetje werkruimte is het aanrecht te verlengen. Daarmee wordt dan wel de doorgang naar buiten deels geblokkeerd.

Ook een Waeco compressorkoelkast met vriesvak is onderdeel van de keuken. De ruimte hierin is beperkt. Dat is de tol van een buscamper en tegelijkertijd ook zijn grote kracht: je kunt bij elke supermarkt parkeren om de voorraad weer aan te vullen.

Resumé

Ideaal aan een buscamper is het gemak waarmee je kunt reizen en parkeren op bijna elke gewenste plek. Wil je een festival of een stad bezoeken, dan kun je eenvoudig van elke parkeerplaats gebruik maken en na afloop een rustige overnachtingsplek uitkiezen. De afmetingen van de Pössl nopen wel tot regelmatig overleg binnenshuis; de bewegingsruimte is beperkt. Deze buscamper verschijnt ook onder de naam Globecar 600 L. Prijzen beginnen bij € 49.950,-.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.